2. marraskuuta 2012

Enemmän energiaa


Jordania on lähes täysin ulkopuolelta tuodun energian varassa. Maalla ei ole käytännöllisesti katsoen mitään omia hyödynnettäviä energialähteitä. Ei ole öljyä, eikä maakaasua. Puhumattakaan vedestä, joka on tietysti kaiken elämän elinehto. Jordanian vesivaje kasvaa vuosi vuodelta.

Energiariippuvuus tekee Jordaniasta hyvin haavoittuvan. Katkot maakaasun saannissa Egyptistä vuonna 2011 kaasuputken sabotoinnin johdosta pakottivat vaihtoehtoiseen energian tuontiin, joka puolestaan näkyi muutenkin tyhjässä valtion kassakirstussa. Kaasun ja öljyn tuonti katkeili Yhdysvaltojen hyökättyä Irakiin vuonna 2003.

Maallikko ei voi olla ihmettelemättä sitä, miten vähän aurinkoenergiaa on hyödynnetty. Jordania on sijainniltaan yksi aurinkoisimpia maita maailmassa. Sen eteläosissa aurinko paistaa käytännöllisesti katsoen ympäri vuoden. Aurinkoenergiasta ja muun uusiutuvan energian tuotannosta kyllä puhutaan, mutta kehitys on hidasta. Tuntuu lähes synniltä, että vain hieman yli 10% kotitalouksista käyttää aurinkoenergiaa. Sen käyttö sopisi periaatteessa kaikille kotitalouksille.

Jordania haluaa ydinenergiaa. Suunnitteilla on kaksi ydinvoimalaa, joista tarjouksia on tehty ja saatu. Yritykset haluavat lisäenergiaa nopeasti ja ydinvoima näyttää olevan näille sektoreille halutuin vaihtoehto. Tätä ei voi olla ihmettelemättä. Jordanialla olisi mahdollisuus täyttää huomattava osa energiatarpeesta älykkäästi aurinkovoimaa rakentamalla. Aurinkoinen autiomaa tarjoaa erinomaiset puitteet ympäristöystävällistä energiaa tuottaville aurinkokennopuistoille. Kenenkään ei tarvitsisi miettiä tällä tavalla tuotetun energian jätteiden jälkisijoituspaikkaa eikä sitä riskiä, mikä tästä energiantuotannosta syntyy mahdollisen maanjäristyksen iskiessä. Sijaitseehan Jordania tunnetusti järistysherkällä alueella.

Ydinvoiman haluaminen on vanhanaikaista. Jordanialla olisi kyky ja osaamista nousta maailmanluokan tekijäksi aurinkoenergian hyödyntämisessä sen eri sovelluksin. Maan energiastrategian mukaan uudistuvan energian osuuden pitäisi olla 7% vuoteen 2015 mennessä ja 10% vuoteen 2020 mennessä. Tuo 10% tavoite vuoteen 2020 mennessä kyllä tuntuu täysin kunnianhimottomalta. Vuoden 2010 toteutuma uudistuvan energian suhteen oli vain surkeat kaksi prosenttia!

Lainsäädännöllisiä (Renewable Energy Law) uudistuksia oikeaan suuntaan on jo tehty ja sen mukaan yksityiset aurinkoenergian (tai muun uudistuvan energian) tuottajat voivat myydä sähköä valtakunnan verkkoon ja valtakunnallinen sähköyhtiö on velvoitettu sitä ostamaan. Vain mielikuvitus voi panna rajat sille, mitä ja miten aurinkoenergiaa voi hyödyntää. Useita ulkomaisia yrityksiä on pyrkimässä Jordanian aurinkoenergiayritystoimintaan. Tässä on haastetta myös suomalaisille yrityksille. Mikään ei ainakaan teoriassa estä perustamasta aurinkokennopuistoa ja myymästä aurinkoenergiaa Jordanian sähköverkkoon.

Hyöty yhtenä aurinkorikkaimmista maista pitää hyödyntää luovasti, varsinkin kun muut energialähteet ovat niin rajalliset. Jordanialla on mahdollisuus nousta Lähi-idän esimerkkimaaksi ympäristöystävällisen aurinkoenergian käyttöönottajana ja hyödyntäjänä.