16. marraskuuta 2012

Punaista päin!


Jordanian liikennevalot ovat olleet varoittavan keltaisella jo pari vuotta. Ammanin keskusta hämää satunnaista kävijää. Amerikkalaistyyliset pikaruokalat, Ammanin pintakiilto, katumaasturit sekä ostoskeskusten lasi ja kromi eivät pysty peittämään alleen Jordanian ahdinkoa. Pintakiillon alla on kiehunut jo pitempään. Valtion kassa on tyhjä ja suurin osa jordanialaisista kamppailee tyydyttääkseen arkipäivän tarpeet. Liikennevalot ovat kääntyneet keltaisesta punaiseksi. Pääministeri ilmoitti 13. marraskuuta illalla polttoaineen ja ruuanlaitto- sekä lämmityskaasun radikaaleista 15 - 53%:n hinnankorotuksista. Kovimmat korotukset kohdistuivat kaasuun, jota jokainen kotitalous käyttää. Mielenosoitukset leimahtivat välittömästi samalla tavalla kuin syyskuun alussa, jolloin hintoja edellisen kerran yritettiin nostaa. Silloin kuningas perääntyi nopeasti, hajotti hallituksen ja hinnat palautettiin entiselleen. Nyt ei ole merkkejä perääntymisestä ja jordanialaiset ovat raivoissaan. Kaupungilla ei puhuta muusta kuin hintojen korotuksesta, jotka tulivat juuri talven tullessa ja parlamenttivaalien alla. Ainakin yksi mielenosoittaja on kuollut, kymmeniä poliiseja loukkaantunut, varoituslaukauksia ammuttu ja kyynelkaasua käytetty. Kuningashuone ei ole ottamassa opikseen. Kuinka pitkään punaista päin voi ajaa?

Arabimaailman herääminen autoritaarisuuden kahleista ja sen luomasta pelosta alkoi kaksi vuotta sitten Tunisiasta. Herääminen näytti ohittaneen tai olevan ohittamassa Jordanian yhtälailla kuin muut Persianlahden sunnimonarkiat Bahrainia lukuun ottamatta. Bahrainissa enemmistönä olevien shialaisten mielenosoitukset kukistettiin Saudien tuella ja Yhdysvaltojen ymmärryksellä. Yhdysvallat sietää erinomaisen hyvin kumppaneidensa autoritaarisuutta, olipa kyse sitten Jordaniasta, Bahrainista tai Saudi-Arabiasta. Se kiirehtikin vakuuttelemaan nyt käynnistyneiden mielenosoitusten aikaan Jordaniassa strategista kumppanuutta samalla huomioiden ikään kuin sivulauseessa, että ihmisillä on oikeus rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

Myös Jordanian viranomaiset korostivat oikeutta rauhanomaisiin mielenilmauksiin, mutta lähes samassa lauseessa järjestyspoliisin päällikkö lupasi turvautua rautanyrkkiin, mikäli valtion turvallisuutta vaarannetaan. Samalla annettiin ymmärtää, että mielenosoittajien joukossa on rikollisia elementtejä, rikoksia oli mielenosoitusten yhteydessä tehty ja niihin syyllistyneet tultaisiin pidättämään. Mielenosoitusten yhteydessä raivostuneet kansalaiset hajottivat ja yrittivät sytyttää tuleen joitakin hallinnon rakennuksia. Se on tietysti lainvastaista. Mielettömästä turhautumisesta ja raivostumisista lähteneitä tekoja tai niiden syitä ei kuitenkaan korjata pidättämällä ja rankaisemalla niihin syyllistyneitä. Epätoivoisiin tekoihin ajautuneiden ahdingon syyt ovat syvemmällä kuningaskunnan politiikassa. Mikäli niihin ei etsitä ja löydetä todellista ja toimeenpantavaa ratkaisua, mielenosoitukset laajenevat, yhteenotot väkivaltaistuvat ja Jordania huomaa olevansa keskellä samanlaista kansannousua, jota on seurattu muualla Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Kansa on kyllästynyt kosmeettisiin uudistuksiin. Poliisipäällikön puhe rautanyrkkipolitiikasta ei lupaa hyvää. Järjestys pidetään vaikka väkisin, tietysti turvallisuuden nimissä mutta tämä on paras mahdollinen resepti mielenosoitusten lumipalloefektille. Tämä on jo nähty Syyriassa. Sielläkin hallinto on toiminut turvallisuuden nimissä, jota sen mukaan rikolliset ovat vaarantaneet ja rautanyrkkiä on käytetty. Missä ollaan?

Köyhyysrajan alapuolella oleva kansa on saanut tarpeekseen. Heitä on noin 70% jordanialaisista. Hyvin toimeentulevalla osalla kansaa tai niillä, jotka ovat vierastyössä Persialahden valtioissa, ei ole ongelmaa. Vierastyöläiset käyvät köyhempiä kanssakansalaisiaan ärsyttämässä bensaa nielevillä katumaastureilla kesälomien aikaan Ammanin kaduilla. Heille hinnankorotuksilla ei ole mitään käytännön merkitystä.

Valtion tyhjä kassakirstu tietysti vaatii tuloja ja nopeasti, muuten energian tuonti maahan katkeaa ja palkat jäävät maksamatta. Tämä on syy hinnankorotuksiin. Kansainvälisen valuuttarahaston kahden biljoonan dollarin lainaan liittyy ehtoja, jotka pakottavat hintojen korotuksiin. Kansainvälisen valuuttarahaston politiikka on säälimätöntä ja sen vaatimat ehdot osuvat käytännössä kipeimmin köyhään kansaan. Se oli yksi tekijä aikanaan luoden ne olosuhteet, jotka johtivat Jugoslavian hajoamissotaan. Kansalta loppuu rahat, nuorien työttömyys kasvaa ja tämän luoma lopputulos kasvattaa tyytymättömyyttä. Nämä olosuhteet tuovat nuoret kaduille mielenosoituksiin ja tyytymättömyyden ilmaisun keihäänkärjeksi.

Kuningaskunnassa vedotaan kansalaisten ymmärtämiseen. Ymmärtäminen on kansalaiselle vaikeaa ja selitykset menevät huonosti perille kun samaan aikaan ollaan tietoisia yläluokan korruptiosta, väärinkäytöksistä, vastikkeettomista eduista, eläkkeistä ja ilmaisesta energiasta. Opposition mielestä taloudellisesta ahdingosta voi syyttää huonoa hallintoa ja korruptiota. Eivätkä useammat peräkkäiset hallitukset ole tehneet mitään kouriintuntuvaa tämän korjaamiseksi.

Perinteinen yhteiskuntasopimus kuningashuoneen ja eri yhteiskuntaluokkien ja heimojen välillä on toiminut kauan Jordaniassa. Nyt se on rapautumassa, keltainen varoitusvalo on kääntynyt punaiseksi. Kuningashuoneen aikaikkuna aitojen poliittisten uudistusten tekemiseksi on sulkeutumassa. Oppositio, mukaan lukien vahva muslimiveljeskunta, vaatii perustuslaillisempaa monarkiaa ja kansan, ei kuninkaan valitsemaa pääministeriä ja hallitusta.  Yhteiskuntarauha on jo kokenut kolauksen. Jordaniassa on ollut pitkä perinne siitä, että kuningasta ei arvostella. Se on punainen linja, jota ei ylitetä. Sen lisäksi se on vankeusrangaistuksella rangaistava rikos. Näissä mielenosoituksissa tämä tabu on jo rikottu. Punaisen linjan yli on astuttu. Onko tämän rajan ylittäminen sitä rikollisuutta, joka vaatii poliisipäällikön uhkaamaa rautanyrkkiä? Kesän aikana on alkanut ilmaantua kerrostalohuoneistoihin teräsvahvisteisia ovia. Se on merkki siitä, että pysyvään vakauteen ei enää luoteta.