28. lokakuuta 2012

Sukellus syvyyteen


Lenkkeilyyn tai murtomaahiihtoon tottunut suomalainen joutuu hieman etsiskelemään korvatakseen perinteiset suomalaiset liikuntamuodot Lähi-idässä. Lenkkeilijöitä arabimaissa ei juurikaan näe, poikkeuksena Beirut Libanonissa. Sen rantabulevardilla juostaan ja kävellään kunnon ylläpitämiseksi aamuvarhaisesta iltamyöhään ilahduttavan runsaslukuisesti.

Syyrian Damaskoksessa juoksulenkkeily on yhtä tuskaa. Liikenteen sekaan ei kannata lähteä yrittämään perjantaiaamua lukuun ottamatta. Silloin pyhäpäivän liikennettä on niin vähän, että jalkakäytävillä ja kaduilla voi jollakin tavalla juosta. Damaskoksen paras lenkkipaikka löytyykin Qasyounin vuorelta, jossa on ihan hyvä ja vaihteleva noin 5 kilometrin lenkki vuorenhuipun ympäri. Sillä lenkillä eivät myöskään ajoneuvojen pakokaasut häiritse pahasti. Lenkkeily Qasyounilla oli kuitenkin lopetettava turvallisuussyistä noin vuosi sitten. Kaupunkien ulkopuolelta Syyriassa tietysti löytyy lenkkimaastoja. Kauniin vehreä ja maastoltaan vaihteleva pikkukylien täplittämä alawiittivuoristo Homsin ja Tartuksen välissä suorastaan kutsuu vetämään lenkkarit jalkaan ja lenkille. Mutta ei sielläkään juuri tällä hetkellä suositella lenkkeilyä kaikille tunnetuista syistä.

Eipä ole paljon helpompaa Ammanissakaan, Jordaniassa. Liikenteen sekaan ja jalkakäytäville on yhtä turha lähteä juoksemaan kuin Damaskoksessakaan. Jalkakäytävillä voisi vielä juostakin, jos niiden keskelle ei olisi istutettu kävelyä ja juoksua estäviä puita. Eikä jalkakäytäviäkään löydy läheskään kaikilta kaduilta. Kaupungin muutamat puistot tarjoavat mahdollisuuden juoksemiseen. Lenkille lähtöä jarruttaa kuitenkin se, että lenkkireitille päästäkseen täytyy aina ensin ajaa autolla, mikäli ei satu puiston vieressä asumaan. Pitemmän päälle kyllästyttää ajaa ensin muutama kilometri autolla, juosta ja sitten palata autolla kotiin. Sama ongelma on tietysti Damaskoksen Qasyounilla. Kuten yllä jo totesin, juoksuharrastus ei näissä maissa niin kovin suuressa suosiossa olekaan. Juoksuharrastuksen vähäisyydestä huolimatta juoksutapahtumia ja maratoneja järjestetään mm. Beirutissa, Ammanissa, kuolleella merellä ja Wadi Rumissa.

Kuntosaleja löytyy, joiden kätköihin voi vetäytyä kuntoa kohottamaan. Miehet ja naiset tietysti pääasiassa omiin saleihinsa. Omakohtaista kokemusta niistä ei ole, mutta kertoman mukaan esimerkiksi naisten kuntosaleilla tärkeämpää tuntuu olevan meikin pysyminen naamassa kuntoilun aikana kuin kunnon kohottaminen. Toisaalta, monille naisille kuntosali saattaa olla niitä harvoja kodin ulkopuolisen maailman sosiaalisen kanssakäymisen kohtaamispaikkoja, jolloin kuntosalin todellinen funktio löytyykin muualta kuin kunnon kohotuksesta. Paikan olemus – olipa kyseessä sitten vaikka kuntosali - voi olla monimerkityksinen.

Hevoset ja ratsastus ovat aina olleet arabikulttuureissa ja –maissa tärkeä ja arvostettu urheilumuoto. Se on enemmän kuin urheilua, se on osa kulttuuria ja ratsastustaitoa arvostetaan korkealle. Ratsastusta voi harrastaa hyvin niin Syyriassa kuin Jordaniassa. Tunteja saa ratsastuskouluista ja pitemmille, opastetuille ratsastusvaelluksille voi osallistua esimerkiksi Petrassa tai Wadi Rumissa. Internetistä löytyy helposti tietoa ratsastusmahdollisuuksista ja –vaelluksista. Ratsastus on hieno ja perinteisestä turismista poikkeava, mutta hyvin paikallinen ja ympäristöystävällinen, tapa poiketa maastoon ja saada uusi näkökulma Lähi-itään.

Punainen meri tarjoaa sukeltajille ja vesiurheilijoille tietysti mielekkään ympäristön. Aqabassa on useita sukelluskouluja, jotka tarjoavat kansainvälisesti tunnustettuja sukelluskursseja selvästi Suomen hintatasoa edullisemmin. Kun edullisempaan hintaan yhdistetään Suomen vesiä lämpimämpi oppimisympäristö punaisen meren näkyvissä, kalaisissa ja korallirikkaissa vesissä, niin sukelluksen oppimisesta ja harrastamisesta tulee erinomainen tapa viettää lomaa. Suomesta tämä onnistuu talvikaudella hyvin näppärästi suorien lomalentojen lentäessä Aqabaan. Sukellusharrastus sopii jokaiselle normaalin terveydentilan omaavalle. Aloittelevalle sukeltajalle on elämys päästä välittömästi värikkääseen korallimaailmaan, sukeltamaan kalaparven keskelle, väistämään kivikalaa tai ihailemaan 27 vuotta sitten punaiseen mereen uponnutta libanonilaista rahtilaivaa.

Lähi-itään muutto ei siis tarkoita loppua kuntoilulle, mutta lajeja saattaa joutua miettimään uudestaan. Samalla se tietysti antaa mahdollisuuden kokeilla jotakin sellaista, johon Suomessa ei ole tullut ryhdyttyä. Lähi-itä on tässäkin mielessä täynnä uusia ulottuvuuksia, mahdollisuuksia ja seikkailuja.