6. lokakuuta 2012

Kulttuuria Ksarassa


Suomen Lähi-idän instituutti on tiedeinstituutti, joten saattaa tuntua, että kulttuuriksi miellettäviä tapahtumia on vähän. Puolustuspuheena todettakoon, että tiede ja tutkimus, yhtälailla kuin arabian opiskelu, ovat myös kulttuuria. Sinänsä tiedeinstituutin koko toiminta on kulttuuria; itse asiassa koko instituutin olemassaolo. Instituutti järjestää myös tapahtumia, jotka tunnistaa kulttuuriksi vähemmälläkin selittämisellä.

Hyvä esimerkki tästä on kansainvälisesti arvostetun huippupianisti Laura Mikkolan kaksi konserttia, jotka Suomen Lähi-idän instituutti järjesti yhteistyössä Suomen Libanonin kunniapääkonsuli Zafer Chaouin ja Suomen Damaskoksen suurlähetystön kanssa Beirutissa ja Bekaan laaksossa Zahlen lähellä sijaitsevalla Château Ksaran viinitilalla. Beirutissa Saint Joseph-kirkossa järjestettyyn konserttiin osallistui noin 300 kuulijaa ja pienimuotoisempaan Ksaran ulkoilmakonserttiin lokakuun jo hieman viilenevässä illassa 60 kuulijaa. Toiminnan vaikuttavuustilastoja tekeville konsertit tuottivat siis vähintään 360 vaikutusta. Molempien konserttien jälkeen tarjolla oli erinomaisia Ksaran viinejä ja valikoima libanonilaisia herkkuja kunniapääkonsuli Chaouin tarjoamana.

Château Ksara viinitilan historia on mainio esimerkki libanonilaisesta osaamisesta, yritteliäisyydestä ja uskalluksesta. Osmanivaltakunnan jo heiketessä jesuiittamunkit perustivat viiniviljelmät Zahlen ja Baalbekin läheisyyteen Ksaraan vuonna 1857. Bekaan laakson erinomainen ilmasto ja hedelmällinen maaperä sopivat täydellisesti viinirypäleiden kasvattamiseen. Viinin historia Libanonissa ja Bekaan laaksossa ulottuu vuosituhansia taaksepäin jo muinaisten foinikialaisten aikaan. Eikä liene sattuma, että Bacchuksen, roomalaisen viininjumalan, temppeli sijaitsee Baalbekissa Ksaran lähistöllä. Bacchuksen temppeli ja Château Ksara ovat lenkkejä viinin valmistuksen pitkässä ketjussa Bekaan laaksossa.

Ksaran viinitila oli pitkään Vatikaanin omistuksessa ja jesuiittojen hoidossa. Ksara siirtyi yksityiseen omistukseen vuonna 1971, kun vatikaani alkoi luopui viinitiloista todettuaan viinin kasvattamisen olevan enemmän kaupallista kuin uskonnollista toimintaa. Tila selvisi elossa läpi Libanonin 15 vuotta kestäneen sisällissodan ja Syyrian armeijan majoittumisen sinä aikana tilalle ja sen rakennuksiin. Ei niin pahaa, jos ei jotain hyvääkin. Kunniapääkonsuli ja Château Ksara-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Chaouin mukaan Syyrian armeijan ansioksi voidaan laskea se, että viinitarhoja ei tuhottu. Ne selvisivät sisällissodasta ja Syyrian armeijan miehityksestä. Chaoui onnistui vakuuttamaan syyrialaiset jättämään Ksaran vuonna 1991. Sen jälkeen viinitilan kehittäminen pääsi täyteen vauhtiin. Yksi Château Ksaran vahvuuksista on tilan alla oleva kaksi kilometriä pitkä luonnonluolasto, joka tarjoaa viinin kypsyttämiselle tammitynnyreissä täydelliset olosuhteet. Tänään Château Ksara hallitsee 40%:n osuudella Libanonin viinimarkkinoita ja tuottaa kolme miljoonaa pulloa vuodessa. Suomi mukaan lukien viinejä viedään 30 eri maahan.

Château Ksara on turisteille yksi Libanonin nähtävyyksistä. Ravintolassa voi maistella viinejä, luolastokierros järjestyy tarvittaessa ja tilan omasta viinimyymälästä voi ostaa tuliaiset mukaan. Bekaan laakso yhdistetään usein sotaan ja radikalismiin. Onhan sillä sekin historia PLO:n koulutusleireineen 70- ja 80-luvuilla ja Hezbollahin kannatuksella tänään. Sisällissodassa oleva Syyria on aivan vieressä.

Château Ksara ja Laura Mikkolan konsertti lokakuisena perjantai-iltana osoittaa, että pelkästään mediasta syntyville mielikuville Bekaasta voi antaa kyytiä. Median synnyttämä kuva on harvoin yhdenmukainen todellisuuden kanssa. Median välittämän kuvan ja todellisuuden välistä suhdetta voi pohdiskella vaikkapa maistellen Ksaran viinejä. Se on yksi tapa maistaa Lähi-itää ja Libanonia, sitä makuelämystä media ei vääristä ja se voi johtaa matkalle Château Ksaraan.