4. syyskuuta 2013

Amerikkalaisin asein


Pentagon ilmoitti keväällä 2013 Yhdysvaltain kongressille tulossa olevista noin 13 biljoonan dollarin asekaupoista Lähi-itään. Tästä summasta, jota on mahdoton hahmottaa sen suuruuden vuoksi, puolet koostuu asekaupoista Saudi-Arabian kanssa. Yhdysvaltain asekauppoja Lähi-itään pidetään sen ulkopolitiikan ja kansallisten turvallisuusintressien edistämisenä. Tämä on vain jatkoa niihin kymmeniin biljooniin dollareihin nouseviin asekauppoihin, joita alueen valtioiden kanssa on tehty tai joista on sovittu lähivuosina. Tästä yhtenä esimerkkinä on Obaman vuonna 2010 tekemä sopimus 10 vuoden ajalle ulottuvista 60 biljoonan dollarin asekaupoista Saudi-Arabian kanssa.

Pentagonin mukaan Saudi-Arabia on Yhdysvalloille avainasemassa alueellisena kumppanina taistelussa kansainvälistä terrorismia vastaan. Sen mukaan Saudi-Arabia, kiitos amerikkalaisten aseiden, on kykenevämpi lyömään alueellisen vakauden horjuttajat. Välillä ei voi välttyä tunteelta, että amerikkalaiset lukevat Lähi-idän karttaa väärin päin. 9/11 terroristit olivat lähtöisin Saudi-Arabiasta ja Yhdysvallat hyökkäsi pontevasti Irakia vastaan. Saudi-Arabiaan juontavat myös al-Qaidan ja Osama Bin-Ladenin juuret. Asekaupoilla ei ole myöskään mitään tekemistä ihmisoikeuksien tai demokratian edistämisen kanssa. Jos amerikkalaiset asettaisivat ne asekauppojen ehdoksi, Saudi-Arabia jäisi nuolemaan näppejään. Saudikansalaiset voisivat lähteä kaduille aivan samoin vaatimuksin ja vähintään yhtä suurella oikeutuksella kuin syyrialaiset lähtivät keväällä 2011. Saudi-Arabiaan myytävien aseiden piiput osoittavat Iraniin päin. Jos mikä, tämä lisää koko alueen epävakautta. Amerikkalaiset asettavat asekaupat ja sotilaalliseen voimaan perustuvan kumppanuuden poikkeuksetta ihmis- ja kansalaisoikeuksien edelle. Puheissa hymistellään ihmisoikeuksista, mutta teot kertovat asioiden arvojärjestyksestä toista.

Saudi-Arabia ottaa alueellisen vakauden ylläpitämisen niin vakavasti, että se yllyttää strategista kumppaniaan Yhdysvaltoja iskemään Syyriaa vastaan. Samalla Saudi-Arabia on antanut oman panoksensa alueellisen vakauden eteen rahoittamalla ja aseistamalla Syyrian aseellisia kapinallisia. Vilpitön sivustaseuraaja vain ihmettelee, että missä se vakaus näkyy?

Yhdysvallat myyvät Israeliin aseita kolmen biljoonan dollarin edestä vuodessa sen turvallisuuden ylläpitämiseksi arabinaapureita vastaan. Osittain niitä samoja naapureita vastaan, joihin Yhdysvallat myös myy aseita biljoonittain. Mikään ei yllytä ja kiihdytä Lähi-idän kilpavarustelua enemmän kuin massiivinen asevienti.

Irakista tuli Yhdysvaltojen hyökkäyksen jälkeen myös lupaava markkinakohde amerikkalaisille asevalmistajille. Irakissa tapahtuvista päivittäisistä autopommi-iskuista lukiessa tuntuu enemmän kuin absurdilta, että Yhdysvallat valmistautuu myymään sinne aseita nyt lähes viiden biljoonan dollarin verran. Maahan, jonka infrastruktuuri, instituutiot, koulutusjärjestelmä ja elintarviketuotanto tuhottiin miehityksen myötä. Tähän verrattuna aseteollisuuden tarjoamat sadat tuhannet työpaikat amerikkalaisille eivät paljon lohduta; ei myöskään se, että yksi tyranni saatiin pois vallasta. Tyranni, jonka kemiallisten aseiden käyttöä Yhdysvallat katsoi läpi sormien vuonna 1988. Silloin ei ilmeisesti ollut vielä keksitty viimeistä pisaraa 'red line' kemiallisiin aseisiin liittyen, vai oliko syynä se, että Halabjan kaasuiskun tekijät ja Yhdysvallat olivat samalla puolella yhteistä vihollista Irania vastaan.

Tästäkö haaveillaan Syyriassakin? Hajotetaan valtio pirstaleiksi, tuhotaan sen rakenteet, viedään ihmisiltä elämä ja ajetaan tilalle hallinto, jonka prioriteetiksi tulee varmistaa biljoonaluokan aseostot Yhdysvalloilta maan turvallisuuden, jopa alueen turvallisuuden ja vakauden, ylläpitämisen verukkeella. Britannian parlamentti osoitti poikkeuksellista valveutuneisuutta panemalla jarrut hallituksen aikomukselle osallistua iskuun Syyriaa vastaan. Kerrankin täytyy toivoa, että Yhdysvaltain kongressi osoittaa tässä tapauksessa samanlaista suoraselkäisyyttä, eikä puolla iskua. Vaikka Obamaa kongressin päätös ei sidokaan, kynnys iskusta päättämiseen ilman kongressin puoltoa on huomattavasti korkeampi.

Kaasun käyttö on rikos ihmisyyttä vastaan, josta vastuulliset on saatettava edesvastuuseen. Tämä koskee yhtälailla Auschwitzia, Halabjaa kuin Aleppon seutua tai Damaskosta. Nurembergin, Arushan ja Kambodzan sekä Haagin eri rikostuomioistuimissa on kaikissa omat puutteensa, mutta ne edustavat kuitenkin kansainvälisesti hyväksyttyä normistoa ihmisyyttä vastaan tehtyjen rikosten tutkimiseksi ja syyllisiksi todistettujen rankaisemiseksi. Risteilyohjuksin iskeminen ilman YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa ei ole vastuuseen saattamista eikä se herätä kuolleita henkiin. Se ei paranna katastrofaalista tilannetta Syyriassa, ei helpota syyrialaisten jo nyt mielikuvituksellista ahdinkoa, mutta sen sijaan se voi sulkea lopullisesti oven poliittiselta ratkaisulta. Pahimmillaan 'rankaisu' risteilyohjusiskulla kiihdyttää rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Kurkistus kohti maailmanloppua
Afganistan on kokenut amerikkalaisten aseiden tuoman autuuden. Poliiseja kuolee siellä nyt iskuissa enemmän kuin vuosiin. Syyriaan tulevaa iskua odotellessa en voi olla lainaamatta afganistanilaista kuorma-automekaanikkoa ja runoilijaa Matiullah Turabia:

War has turned into a trade
Heads have been sold
as if they weigh like cotton
and at the scale sit such judges
who taste the blood, then decide the price

O flag-bearers of the world,
you have pained us a lot in the name of security
You cry of peace and security,
and you dispatch guns and ammunition

(Lainattu International Herald Tribunesta 20.8.2013)