29. toukokuuta 2013

Laineita Libanonissa


Levottomuudet ovat lisääntyneet Libanonissa. Viime viikonloppuna kaksi rakettia iskeytyi shiojen asuttamiin Beirutin eteläisiin kaupunginosiin. Arsalissa Syyrian rajan pinnassa hyökättiin jo toistamiseen tänä vuonna Libanonin armeijan sotilaita vastaan, nyt tapettiin kolme. Homsin maakuntaan kuuluvassa Qusayrin pikkukaupungissa Syyrian puolella Libanonin rajan tuntumassa Assadin joukot ovat jo toista viikkoa yrittäneet rajusti taistellen palauttaa kaupunki hallintaansa. Kaupunki on yksi tärkeistä huoltoreiteistä Assadin vastaisille kapinallisille Libanonista Syyriaan. Tripolissa muutaman päivän sisällä yli 20 menehtyi Assadin vastustajien ja kannattajien välisissä yhteenotoissa. Hizbollah on aiempaa julkisemmin ilmoittanut taistelevansa Syyriassa Assadin hallinnon puolesta.

Syyrian ja Libanonin rajat ovat vuotaneet aina. Lähihistoriaa ajatellen se ei ole mikään yllätys. Erottivathan ranskalaiset mandaattiajan alussa Libanonin erilleen Syyriasta Lähi-idän kristittyjen suojavyöhykkeeksi luoden keinotekoisen rajan Libanonin ja anti-Libanonin vuoriston väliin. Raja ei missään vaiheessa hävittänyt libanonilaisten ja syyrialaisten yhteyksiä ja monet suvut ja perheet tähän päivään asti asuvat rajan eri puolilla. Assadien hallinto Hafezista alkaen on pitänyt Libanonia luonnollisesti Syyrian vaikutuspiiriin kuuluvana maana. Syyrialaisia tarvittiin myös Libanonin sisällissodan rauhoittamiseen kansainvälisen yhteisön myötävaikutuksella, vaikka syyrialainen 'rauhanturvaoperaatio' muotoutui vuosia kestäväksi Libanonin miehitykseksi eteläistä Libanonia lukuun ottamatta.

Libanonin kohtalo on ollut tulla sekä toisten tallomaksi että sisäisesti hajanaiseksi. Varsinaista Libanonin kansalaisuuden luomaa identiteettiä ei ole syntynyt. Taifin sopimus sisällissodan lopettamiseksi loi jatkumon jo aikaisemmalle eräänlaiselle yhteiskuntasopimukselle, jonka juuret olivat vuoden 1943 kansallisessa sopimuksessa. Se perustui uskontokunnille jaettuihin kiintiöihin valtion hallinnossa. Kristittyjen määrä on vähentynyt huomattavasti suhteessa muslimeihin Libanonin itsenäistymisestä lähtien sekä maastamuuton että pienemmän syntyvyyden johdosta. Se on luonut paineita myös muuttaa aikaisemmin sovittuja uskontokuntien välisiä kiintiöitä.

Mustan syyskuun myötä Jordaniasta karkotetut palestiinalaississit hyödynsivät jo 70-luvulla Libanonin sisäistä haurautta luomalla eteläiseen Libanoniin ja palestiinalaisleirille itsehallinnon, valtion valtioon, joka muodosti vajeen Libanonin valtiolliselle suvereniteetille. Palestiinalaisten Libanonista tekemät hyökkäykset Israeliin tarjosivat puolestaan Israelille syyn hyökätä ja lopulta miehittää huomattavaa osaa eteläistä Libanonia. Libanonin sisällissodan aikana maassa oli kaksi naapurimaan armeijaa miehittäjinä, Israel ja Syyria.

Sisällissodan aikana muotoutunut Hizbollah onnistui sodan jälkeen vahvistamaan asemaansa shiaväestön keskuudessa Israelin vastarinnan airuena. Hizbollahin poliittinen, sosiaalinen ja sotilaallinen ulottuvuus takasi sille vankan kannatuksen shiojen keskuudessa. Tavallaan Hizbollahin toiminta on ollut jatkumoa sekä palestiinalaisten itsehallintomalliin pakolaisleireillä että Israelin Litani-joelle asti ulottuneeseen miehitykseen. Hizbollah nakertaa yhtälailla Libanonin valtiollista suvereniteettia valtiohallinnon ulkopuolisena aseellisena toimijana erityisesti etelä-Libanonissa. Palestiinalaississien tavoin Hizbollah on antanut Israelille syyn hyökkäyksiin rajan yli ja viimeksi massiivisiin Beirutiin asti ulottuviin pommituksiin vuonna 2006.

Sunnasalafistit eivät ole jääneet toimettomiksi. He ovat vahvistaneet nopeasti organisoitumistaan ja myös heillä on aseellisia ryhmittymiä. Libanonin sunnaväestö saa vahvaa poliittista ja taloudellista tukea Saudi-Arabiasta ja Qatarista. Libanonin politiikan naruja vedellään siis ahkerasti niin Iranista, Saudeista kuin Qataristakin käsin.

Syyrian sisällissodan Libanonin puolelle asti lyövät laineet ovat vahvistaneet ja kärjistäneet Libanonin eri uskontokuntiin perustuvien voimatoimijoiden eroja. Syyrian sisällissota muhi pitkään salakuljetuksesta ja rikollisuudesta tunnetuiksi tulleissa rajakaupungeissa jo heti vuoden 2011 alkupuolelta lähtien. Näistä ensimmäisenä uutisiin nousi Tell Kalakh; nyt uutisissa on Qusayr. Kaikki nämä sijaitsevat sillanpääasemissa matkalla rajalta Homsiin. Samalla alueella, jossa myös Arsal Libanonin puolella sijaitsee. Tämä Bekaan laakson pohjoisosa Syyrian rajalla on Tripolin ja etelä-Libanonin lisäksi räjähdysherkintä aluetta Libanonissa. Mutta kaikki nämä eri toimijat ovat läsnä myös Beirutissa.

Laineet lyövät Libanonissa siis jo korkealla. Sopimuksellisuuteen pyrkivä libanonilainen politiikka olisi mahdollisesti pystynyt pitämään sisäiset jakolinjat hallinnassa, mutta Syyriasta tulevat voimat ovat niin suuria, että ne vetävät Libanonia vastustamattoman väkisin hajalle. Mikä pato sitten voi murtaa nämä aallot, joiden edessä Libanonin hallinto on voimaton? Se pato on vain ja ainoastaan poliittinen ratkaisu Syyrian sisällissotaan. EU:n valitettava sopimattomuus asekieltoviennin jatkamisesta valaa omalta osaltaan öljyä sodan kärjistymiseen ja pitää sisällään mahdollisuuden aseiden päätymisestä ääri-islamistisille toimijoille Syyriassa, mikäli joku jäsenvaltioista kättä pitempää kapinallisille tarjoaa. Syyriassa sotiville islamisteille Syyrian sota on vain etappi, ei päätepiste. Venäjän ilmoitus ilmatorjuntaohjusten toimittamisesta ei myöskään edistä konfliktikierteen katkaisemista, kuten ei Yhdysvaltojen senaatin päätös sallia aseviennit oppositiolle.

Libanonin lainehdinnan ei soisi häiritsevän kalastusta jatkossakaan
On enemmän kuin valitettavaa, että Ranskan ja Britannian kaltaiset Sykes-Picot -sopimuksen valtiot jyräävät asevientikiellon kumoamiseen tähtäävillä toimillaan yhtä ajattelematonta ja sodille altistavaa politiikkaa Levantissa kuin aikanaan raapustaessaan nimiä Sykes-Picot -sopimukseen arabialaisen Lähi-idän mielivaltaiseksi jakamiseksi.