13. toukokuuta 2013

Laulua Libanonissa


Laulujen laulun perinteitä jatkettiin viime viikolla Libanonissa, kun viime vuonna 80-vuotisjuhlia viettäneet Savolaisen osakunnan laulajat (SOL) konsertoivat yli 30:n laulajan voimin kolmessa eri konsertissa. Konsertit järjestettiin peräkkäisinä iltoina alkaen keskiviikkoiltana pohjoisesta Tripolista ja päättyen Beirutin kautta torstai-iltana eteläiseen Libanoniin YK:n Unifil-operaation tukikohtaan 2-45 at-Tirissä.

Laulajien vierailun valmistelut käynnistyivät lähes vuosi sitten. Onnistuneesta vierailusta suurin kiitos kuuluu kuorolaisille itselleen. He maksoivat matkansa ja majoituksensa itse ulkopuolisen rahoituksen puuttuessa lähes kokonaan. Suomen Lähi-idän instituutti toimi konserttien järjestäjänä Libanonissa sekä Libanonin matkaohjelman suunnittelijana ja toteuttajana. Konserttien oheen mahtui tutustumista Byblokseen, Baalbekiin, Ksaran viinitilaan ja Saidan kaupunkiin Beirutin lisäksi.
Kokemuksia vaihdetaan SOL ja Fayha-kuorolaisten kesken
Ensimmäinen konsertti oli Libanonin toiseksi suurimmassa kaupungissa Tripolissa. Kaupunki on tullut tunnetuksi myös levottomuuksista lähinnä Syyrian nykyisen hallinnon ja sitä vastustavien tripolilaisten välillä. Konsertti järjestettiin yhteistyössä Safadi-kulttuurikeskuksen kanssa. Matkalla ääntä avattiin jo Bybloksen raunioilla. Samana päivänä avatut kirjamessut verottivat hieman yleisöä, mutta 120 kuoromusiikista kiinnostunutta kuulijaa saapui kiertueen avauskonserttiin. Ennen konserttia kuoro harjoitteli myös paikallisen Fayha-kuoron toimitiloissa ja tapasi kuorolaisia. Laulu ei päättynyt kulttuurikeskuksen konserttisaliin, vaan se jatkui myös konsertin jälkeisellä käynnillä al-Minassa eräässä kahvilassa - ohikulkijoiden iloksi ja ihastukseksi.

SOL ja Fayha-kuorojen yhteislaulua
Kiertueen pääkonsertti oli Beirutissa St. Josephin kirkossa. Se järjestettiin yhteistyössä Suomen kunniapääkonsuli Zafer Chaouin ja Suomen Damaskoksen suurlähetystön Beirutin toimiston kanssa. Kutsuvieraskonserttiin saapui noin 400 kuulijaa. Vastaanotto oli innostunut ja kuorolaiset kehuivat kilvan kirkkosalin akustiikkaa. Kuorolaiset ja kutsuvieraat jatkoivat konserttikokemuksen jakamista kirkkosalin alakerrassa kunniapääkonsulin tarjoaman buffet-pöydän ääressä. Ensimmäisen illan tavoin laulu ei päättynyt St. Josephin kirkkosaliin, vaan jatkui illan myöhäistunteina Mayflower-hotellin baarissa. Baari on tähän asti ollut tunnetumpi muista vieraista kuin kuorolaisista, mutta ehkäpä tuon illan jälkeen baarin kävijähistoriasta muistetaan myös SOL-kuoro.

SOL Beirutissa St. Josephin kirkossa
Viimeisen konsertin vuoro oli perjantai-iltana ja sen toteuttamisessa kumppanina oli YK:n suomalainen kriisinhallintajoukko Libanonissa tukikohdassa 2-45. Kuorolaiset matkasivat tukikohtaan kriisinhallintajoukon asettamassa saattueessa Litani-joelta asti pysähdyttyään sitä ennen tutustumaan Saidan vanhaan kaupunkiin. Siinä missä Tripolissa koetaan Syyrian sisällissodan laineita alaviittien ja sunnien välisinä yhteenottoina, eteläisen Libanonin hallitsevin toimija on Hizbollah Israelin vastaisen vastarinnan etulinjassa, mutta nyt myös jo Syyrian sisällissodassa mukana olevana toimijana.
SOL Unifil-tukikohdan 2-45 korjaamoteltassa
Konserttisalina oli tällä kertaa suuri korjaamoteltta, jonka avoin takaseinä antoi vilvoittavan, yli 700 metriä merenpinnan yläpuolella oleva ylänköilman viilentää sopivasti. Parin ensimmäisen konsertin aikana koettu kuumuus ei haitannut ja joidenkin arvioiden mukaan kolmesta onnistuneesta konsertista viimeinen oli onnistunein! Se tarjosi vaihtelua noin 250:lle konserttiin osallistuneelle suomalaiselle ja irlantilaiselle rauhanturvaajalle samalla kun se antoi unohtumattoman kokemuksen Savolaisen osakunnan laulajille vierailusta YK-tukikohtaan ja näköalan suomalaiseen rauhanturvatoimintaan, jolla on jo pitkät perinteet myös Libanonissa.

Mitä vierailusta jäi käteen? Kolmessa konsertissa yhteensä noin 800 kuulijaa. Sujuvaa yhteistyötä usean libanonilaisen ja suomalaisen kumppanin kanssa mukaan lukien Suomen Lähi-idän instituutin, suurlähetystön ja kunniapääkonsulin välinen yhteistyö. Kulttuurien välistä kohtaamista laulun välityksellä. Kuorolaisille Libanoniin, Lähi-itään ja samanlaisuuteen tutustumista. Samanlaisuus tuli elävästi esille yhteislaulussa Fayha-kuoron kanssa. Uusia kokemuksia ja muistoja. Mielekäs läpileikkaus tämän päivän Libanoniin.

En pidä Team Finland -termiä onnistuneena. Siitä tulee ensimmäisenä mieleen joukkue, jonka kaikkien jäsenten pitää pukea päälle samanlainen paita. Tätähän elämä eikä yhteistyö ole. Se perustuu erilaisuuteen ja monimuotoisuuteen. Samaan muottiin valamalla ei synnytetä luovuutta. Huolimatta tyytymättömyydestäni termiin tämä kuorovierailu oli käsitykseni mukaan ns. Team Finlandia parhaimmillaan riippumatta siitä, edistikö se taloudellisia ulkosuhteita vai ei. Eikä laulajien vierailun tavoite tietysti missään suhteessa taloudellisten ulkosuhteiden edistäminen ollutkaan. Vierailu edisti toiseuden samanlaisuuteen tutustumista ja vahvisti eri kumppanien välistä yhteistyötä. Se toi iloa ja tyytyväisyyttä. Se tutustutti libanonilaisia ja suomalaisia toisiinsa. Suomalaisten ja libanonilaisten yhteinen laulu jatkukoon. Ja kukapa tietää, saattaahan se laulu joskus sataa taloudellistenkin suhteiden laariin.

Suomen Lähi-idän instituutin puolesta lämpimät kiitokset Dani Jurisin johtamille Savolaisen osakunnan laulajille, Suomen kunniapääkonsuli Zafer Chaouille ja suomalaiselle kriisinhallintajoukolle Libanonissa!