30. tammikuuta 2013

Kyselyn kertomaa


Jordanian parlamenttivaalit ovat siis pidetty. Vaalilaki ja oppositiopuolueiden boikotti johtivat odotettuun lopputulokseen. Uusi parlamentti näyttää samalta kuin entinenkin. Jordanian beduiiniheimot ja itsenäiset liikemiehet olivat vaalien voittajia. Äänestäjien määrää on vaikea arvioida, mutta äänioikeutetuista ilmeisesti vain noin 40% rekisteröityi äänestäjiksi ja heistä vain reilut 40% kävi uurnilla. Tämä tarkoittaa todella pientä äänestysprosenttia, jos sitä verrataan äänioikeutettujen kokonaismäärään. Vaalit eivät näytä ratkaisseen mitään Jordaniassa, tosin kukaan ei vakavissaan niin odottanutkaan. Vaikein on nyt edessä. Erityisesti muslimiveljeskunnan ja heidän kannattajien, yhtälailla kuin Jordanian palestiinalaisten, kärsivällisyys on koetuksella. Kuningashuone joutuu myös arvuuttelemaan, miten pitkään Jordanian islamistit tyytyvät etsimään yhteiskuntasopua rauhanomaisesti. Syyrian sisällissota on radikalisoimassa islamisteja Jordaniassa ja heitä on jo tavattu Syyrian taistelukentillä.

Mutta miten suomalaiset näkevät Jordanian tilanteen? Tein kesällä 2012 nimettömän kyselyn 14 suomalaiselle, jotka olivat jonkin aikaa Jordaniassa. He kaikki olivat tutustuneet maan historiaan ja nykytilaan. Kyselyyn vastaajat olivat akateemisesti koulutettuja ammatinharjoittajia ja yliopisto-opiskelijoita.

Kysymykset kyselyssä olivat väitteenomaisia. Viidessä eri väitteessä kysyttiin todennäköisyyttä maanlaajuisiin mielenosoituksiin poliittisten uudistusten ja korruption kitkemiseksi kesään 2013 mennessä, mielenosoitusten mahdollisuutta kääntyä väkivaltaisiksi, Jordanian kykenevyyttä rauhanomaisiin poliittisiin muutoksiin, Jordanian sovittelevan yhteiskuntapolitiikan riittävyyttä estämään arabikevään kaltaiset mielenosoitukset ja viimeisenä väite, että Jordaniassa ei ole vakavia yhteiskunnallisia haasteita.

Kaikki kyselyyn vastaajat olivat yhtä mieltä siitä, että Jordaniassa on vakavia yhteiskunnallisia haasteita. Suurin osa vastaajista oli myös sitä mieltä, että maanlaajuisia mielenosoituksia koetaan Jordaniassa kesään 2013 mennessä. Väkivaltaisiksi mielenosoitusten ennusti voivan kääntyvän kaikki vastaajat kahta lukuun ottamatta. Sen sijaan puolet vastaajista oli myös sitä mieltä, että Jordanialla on kyky toteuttaa demokraattiset uudistukset ja korruption kitkemisen rauhanomaisesti. Noin kaksi kolmasosaa vastaajista oli myös sitä mieltä, että Jordanian historiallinen ja sovitteleva yhteiskuntapolitiikka ei riitä sinänsä estämään mielenosoitusten kaltaista liikehdintää.

Suomalaiset Jordanian kävijät tutustuivat maahan monella eri tavalla ja tasolla, kuten esimerkiksi kuvan maisemissa maanläheisesti Wadi Rumin beduiinileirillä. Sen lisäksi he osallistuivat paikallisten asiantuntijoiden luentoihin Jordanian historiasta ja yhteiskunnasta. Tältä pohjalta he myös arvioivat kyselyn väitteitä. Mitä niistä sitten voi päätellä?

Jos ajatellaan pelkästään marraskuussa 2012 nähtyjä mielenosoituksia, jotka johtivat kolmen ihmisen kuolemaan ja satojen pidätyksiin, niin mielenosoitusten todennäköisyyden puolesta arvioineet olivat oikeassa. Väkivaltaa käytettiin. Ja kesään 2013 on vielä matkaa. Lisäksi mielenosoitukset ovat jatkuneet myös vaalien jälkeen kymmenissä eri paikoissa Jordaniassa. Täysin pessimistejä Jordanian suhteen ei kuitenkaan oltu, sillä maan nähtiin niin halutessaan kykenevän toteuttamaan uudistukset ilman, että arabikevään kaltainen liikehdintä niihin pakottaa.

Vielä ei luonnollisesti tiedetä, mihin Jordanian tulevaisuus vie. Suomalaisten arviot lienevät kuitenkin varsin kohdallaan. Maalla on edessä suuria haasteita, mutta sillä on edelleen mahdollisuus selvitä niistä rauhanomaisemmin kuin mitä Libyassa, Tunisiassa, Egyptissä tai Syyriassa on nähty. Muutokset ovat kuitenkin välttämättömyys. Viime viikon vaalien tulos ei rohkaise tämän suhteen. Vaalit eivät riittäneet valamaan luottamusta kansalaisiin. Pikemminkin päinvastoin, tyytymättömyys jatkaa kasvua. Nyt jäädään seuraamaan uuden parlamentin ja valittavan hallituksen otteita toimeenpanevan vallan jäädessä edelleen vahvasti kuninkaalle.

Suomen Lähi-idän instituutille on luonnollisesti ilahduttavaa, että Suomesta löytyy tämänkin verran Jordaniaa pintaa syvemmältä (vaikka ei olisi sukeltanutkaan Aqabassa, mutta maistellut kuitenkin hiekkakuopassa haudutettua kanaa) tuntevia. Tämänkaltaisen Lähi-idän tuntemisen välittäminen on yksi instituutin tehtävistä Jordaniankin kaltaisten Lähi-idän maiden kohdalla, jotka eivät niin usein suomalaisen median kynnystä ylitä.

Kiitokseni kaikille kyselyyn osallistuneille!