23. tammikuuta 2013

Vaalilailla valtaan


Vaalitsunami on iskenyt Lähi-itään! On suorastaan vaikea löytää valtiota, jossa tätä demokratian toteuttamistapaa ei harjoitettaisi tänä vuonna. Israelissa äänestettiin eilen, Jordaniassa tänään. Lisäksi vaalit ovat tulossa Iraniin, Egyptiin, Libyaan, Irakiin, Qatariin, palestiinalaisalueille ja tietysti Libanoniin. Kysymys kuitenkin kuuluu, että miten valtaa näissä vaaleissa jaetaan ja kuka sitä viime kädessä käyttää? Jordanian ja Libanonin vaaleja odottaessa on syntynyt tunne, että taistelua käydään vaalilaista, ei varsinaisista vaaleista.

Hamas voitti yllättäen palestiinalaishallinnon parlamenttivaalit tammikuussa 2006. Euroopan unioni kehui vaaleja hyvin järjestetyiksi, avoimiksi ja rehellisiksi. Se piti palestiinalaisalueiden vaaleja tärkeänä askeleena demokraattisten instituutioiden rakentamiseksi. Vaalivoittaja Hamas ei suostunut lupaamaan luopumista väkivallasta Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin vaatimuksesta (vaikka oli jo jonkin aikaa noudattanut tulitaukoa) yhtä vähän kuin Israel on ollut valmis luopumaan miehitetyistä alueista. Kiitokseksi tästä Gaza asetettiin saartoon ja kaikki ovet dialogiin Hamasin kanssa suljettiin. Tätä vaaleissa demokratian harjoittamiseen osallistuneen tavallisen palestiinalaisen oli vaikea ymmärtää.

Jordaniassa ja Libanonissa puhuttavat eniten vaalilait. Niitä halutaan muuttaa, mutta muuttaminen on aina äärimmäisen vaikeaa jonkun poliittisen ryhmittymän vastustuksen vuoksi. Sekä Jordanian että Libanonin vaalilaissa kiistanalaisia kohtia ovat vaalipiirien koot ja parlamenttipaikkojen määrä vaalipiireittäin. Maiden välillä on eroja myös vaalijärjestelmissä, mutta keskustelu on kovin samansisältöistä. Jordaniassa oppositiopuolueet boikotoivat vaaleja mukaan lukien muslimiveljeskunnan poliittinen siipi (Islamic Action Front). Heidän mielestään nykyinen vaalilaki ainoastaan vahvistaa perinteisten heimojen valtaa poliittisten puolueiden kustannuksella. Jordanian oppositio  haluaisi myös kaventaa kuninkaan lakiasäätävää ja toimeenpanevaa valtaa. Tätä sekä kuningashuone että heimot yrittävät vaalilain sisällöllä estää.

Jordanialaiset katsovat katujen varsille pystytettyjä parlamenttiehdokkaiden mainoksia ja sen lisäksi, että naisia näkyy niissä kuvissa ehdokkaina kovin vähän, mainokset näyttävät suunnilleen samanikäisten liikemiesten kuvagallerialta. Näitä ehdokkaina tuntuu olevankin. Kadulla puhutaan, että liikemiehet yrittävät nousta parlamentaarisen koskemattomuuden piiriin. Äärimmilleen vietynä voi todeta, että korruptoituneet liikemiehet pyrkivät 'pesemään rahansa' nousemalla parlamenttiin vaalien kautta. Jordanialaiset ovat hyvin tästä tietoisia. Se ei herätä paljon luottamusta tulevaisuuden suhteen uudenkaan parlamentin ja pääministerin valinnan jälkeen. Siitä huolimatta, että kuningas on voittavia puolueita luvannutkin konsultoida pääministerin valinnassa.

Libanonissa käytännöllisesti katsoen jokainen hallitus on yrittänyt muuttaa vaalilakia. Vaalipiirien lisäksi tapetilla on myös vaalijärjestelmä. Keskustelu vaalilaista käy kuumana nyt muutama kuukausi ennen vaaleja. Vaaleja siis käydään Lähi-idässä ja demokratiaa ollaan ainakin toteuttavinaan. Viime kädessä valtaa pitävät ne ryhmittymät, jotka vaalilakien, vaalipiiri- ja ehdokaspaikkajakojen turvin onnistuvat petaamaan suotuisimman aseman. Tärkeintä ei tunnukaan olevan itse vaalit ja mahdollisuus äänioikeutetuille äänestää haluamaansa ehdokasta, vaan vaalilaki. Vaalilakien manipulointiin kätkeytyvä edustuksettomuus varmistaa tyytymättömyyden jatkumisen - vaalien jälkeenkin. Kansalaiset kokevat, että mikään ei muutu koska mikään ei muutu!