3. syyskuuta 2012

Keltainen kapina


Kun tuhat keltaista taksia tukki Ammanin ulosmenotiet viime viikonloppuna. Takseja tukivat tuhannet jordanialaiset, jotka lähtivät kaduille. Tilanne kärjistyi niin pitkälle etelässä, että Aqabaan vievä moottoritie suljettiin hetkeksi. Ei tämä ensimmäinen kerta ollut Jordaniassa, eikä viimeinenkään. Siitä huolimatta tämä säväyttää ajatellen viime vuonna arabimaailmassa käynnistyneitä kansannousuja.

Jordania elää hyvin herkkää aikakautta historiassaan. Siihen ei vaikuta pelkästään Jordanian ympärillä nähtävät historialliset muutokset, mutta jo pitempään jatkunut kuningashuoneen suosion väheneminen ja perinteisen yhteiskuntasopimuksen heikkeneminen kuningashuoneen ja Jordanian heimojen sekä palestiinalaisten välillä. Sopimuksen kirjaamaton ydin on siinä, että kansa antaa kuningashuoneen hallita niin pitkään kuin työtä ja leipää riittää. Tästä alkaa olla nyt pula ja taloudellisessa ahdingossa kuningaskunnan kirstun pohja häämöttää.

Kuningas onnistui puolitoista vuotta sitten väistämään kansannousujen välittömän uhan nopealla reagoinnilla tarjoten sosiaalisia tukia vähäosaisille ja lupaamalla poliittisia uudistuksia. Uudistukset ovat jääneet Jordaniassakin enemmän puheeksi kuin teoiksi. Kansan kärsimättömyys lisääntyy.

Verotuloja tarvitaan kipeästi lisää. Kipinäksi keltaiseen taksikapinaan ja kansan kaduille lähtöön riitti se, että niiden saamiseksi polttoaineiden hintoja päätettiin nostaa 10% halvimman, mutta eniten käytetyn 90-oktaanisen polttoaineen osalta. Hinnankorotus oli jo kolmas sitten toukokuun. Korotukset olivat huomattavasti maltillisemmat muille oktaaniluvuille, joita käyttäviä autoja vain parempiosaiset ajavat. Kansalle tämä riitti. Hallituksen nähtiin, jälleen kerran, kurittavan eniten niitä, joilta myös eniten puuttuu.

Sunnuntaina kuningas jäädytti hallituksen määräämän hintojen korotuksen ja yhteiskuntarauha palautui toistaiseksi. Hallituksesta tehtiin syyllinen, kun se hätäpäissään oli mennyt tekemään hinnankorotuksen. Hallituksesta on tullut vuosien saatossa puskuri kuningashuoneen ja kansan väliin, johon kansan kohdistama tyytymättömyys puretaan. Ei ihme, että hallitukset ovat vaihtuneet varsin vilkasta tahtia viime vuosina. Todellinen valta on kuningashuoneella, eikä hallitus olisi korotuspäätöstä tehnyt ilman vihreää valoa päättävältä taholta.

Joulukuussa on luvassa aikaistetut parlamenttivaalit. Muslimiveljeskunnan poliittinen siipi (the Islamic Action Front) on jo ilmoittanut boikotoivansa vaaleja tyytymättömänä vaalilain uudistukseen. Samoin muut oppositiopuolueet. Äänestäjät ovat varsin laiskasti rekisteröityneet vaaleihin. Muslimiveljeskunta on vahvin ja vaikutusvaltaisin oppositiotoimija Jordaniassa. Kuningashuone joutuu harrastamaan nuorallakävelyyn verrattavaa taiteilua pitääkseen muslimiveljeskunnan ja sen kannattajat yhteiskuntasopimuksen sillä puolella, joka edelleen ylläpitää yhteiskuntarauhaa.

On arvoitus, miten pitkään tilanne tällaisena kestää. Ilman aitoja jordanialaisten jokapäiväisessä elämässä tuntuvia poliittisia uudistuksia viime viikonlopun kaltaisia kansan tahtotilan ilmaisuja tullaan näkemään aikaisempaa useammin. The writing is on the wall – mutta näkeekö kuningas sen?