24. toukokuuta 2012

Tiedeinstituuttifoorumista totta!


Tiedeinstituutit ovat niitä harvoja suomalaisia tutkimusta tekeviä yksikköjä, jotka toimivat ulkomailla. Neljästä tiedeinstituutista kolme sijaitsee Välimeren alueella. Vanhin niistä on Rooman Villa Lantessa sijaitseva instituutti, sitten tulee Ateenan instituutti ja nuorin Välimeren alueen instituuteista on Lähi-idän instituutti. Neljäs tiedeinstituutti sijaitsee Japanissa. Tämän lisäksi ainakin kolmella kulttuuri-instituutilla on tiedettä edistävää toimintaa (Lontoo, Saksa) tai omaa tutkimusta (Madrid).

Instituutit tekivät viime syksynä alustavan päätöksen yhdistää voimiaan. Tämän tuloksena perustettiin tiedeinstituuttifoorumi maanantaina 21. toukokuuta. Tiedeinstituuttifoorumin tavoitteet ovat selvät: tehdä tiedeinstituuteista tunnettu ja tunnustettu osa suomalaista tutkimusjärjestelmää, lisätä tiedeinstituuttien tunnettuutta ja osallistua tiedeinstituuttifoorumina tiedettä edistäviin tapahtumiin Suomessa sekä käynnistää yhteisiä tutkimushankkeita. Tämän lisäksi tiedeinstituuttifoorumi käy säännöllisiä keskusteluja niin opetus- ja kulttuuriministeriön kuin Suomen Akatemian kanssa. Tiedeinstituuttifoorumin käynnistäminen ei olisi onnistunut ilman OKM:n valtionavustusta.

Tammikuussa 2013 tiedeinstituuttifoorumi osallistuu tieteiden päiville. Perustamisviikolla osallistuttiin jo Finlandia-talolla järjestettyyn tiedefoorumiin. Foorumi oli inspiroiva ja innostava. Kantavana teemana oli tutkimus siltana tieteen ja yhteiskunnan välisessä keskustelussa. Tiedeinstituutit ovat jo maantieteellisten sijaintiensa ansioista luonnollisia siltoja sekä tutkimuksessa että keskusteluun osallistumisessa. Kaikkien instituuttien alueilla on tapahtunut myllerryksiä ja kriisejä, jotka heijastuvat Suomeen ja suomalaiseen yhteiskuntakeskusteluun. Japanin maanjäristys ja ydinvoimalassa tapahtunut säteilyvuoto, Kreikan jatkuva taloudellinen kaaos ja sen yhteiskunnalliset vaikutukset puhumattakaan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan vielä hyvin keskeneräisestä mutta syvää luotaavasta muutoksesta. Nämä kaikki ovat ajankohtaisten keskustelujen aiheita.

Tiedefoorumista jäi lisäksi erityisesti mieleen pari puheenvuoroa, joita en malta olla lainaamatta. Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto siteerasi Karl Popperia ”vähittäisestä sosiaalisesta insinöörintyöstä”, jossa Popper viittaa politiikkaan ja vähittäisen muutoksen välttämättömyyteen verrattuna vallankumouksiin. Vallankumouksia synnyttävät yleensä luodut mutta vaaralliset utopiat, jotka johtavat pettymyksiin ja epäonnistumisiin. Tästä ei, varsinkaan Walla-blogin ollessa kyseessä, voi olla vetämättä yhteyttä Syyriaan. Syyriassa viimeisen kymmenen vuoden ajan ennen kansannousua oli viitteitä, tosin vaillinaisia, tästä vähittäisestä muutoksesta. Valitettavasti kärsivällisyyttä ei ollut tarpeeksi odottaa näiden uudistusten tuomia vielä tuntuvampia muutoksia ja rauhanomaisen ruohonjuuritasolta nousseen kansannousun tuloksellisuutta. Hallinnon kovat otteet johtivat turhautuneet nuoret miehet tarttumaan aseisiin pyrkien vallankumouksen kautta toteuttamaan luotuja utopioita. Lopputulos ei näytä lupaavalta. Vähittäinen muutos olisi todennäköisesti aiheuttanut vähemmän inhimillistä kärsimystä ja johtanut kestävämpään lopputulokseen. Lähi-idässä on vielä maita, joissa tuota Popperin opetusta on mahdollista yrittää.

Emeritusprofessori Jorma Sipilä Tampereen yliopistosta viittasi omassa puheenvuorossaan ”informaatioteknologian mahdollistamaan kontrollihimoon”. Tämän osuvammin asiaa ei voisi enää ilmaista. Tämä informaatioteknologian kontrollihimon tauti on tartuttanut Suomenkin ja erityisesti sen valtionhallinnon. Kontrollihimon alaisuudessa työskentely on yksi modernin orjuuden muoto, joka tukahduttaa vapauden, luovuuden, yritteliäisyyden ja työn ilon sekä turmelee työilmapiiriä. Tuohon kontrollihimoon on alistuttu vapaaehtoisesti tai ainakin ”tuottavuusohjelmien ja tuottavuuden lisäämisen sekä erilaisten mittareiden ja vaikuttavuuden mittaamisen nimissä”. Pysyköön säätiöiden alaiset instituutit kaukana informaatioteknologian mahdollistamasta kontrollihimosta.

Opetusministeri Jukka Gustafsson onnitteli tiedeinstituuttifoorumia sen perustamisesta tapaamisessaan 22. toukokuuta tiedeinstituuttien edustajien kanssa. Ministerin kanssa käyty pitkä keskustelu oli antoisa, monipuolinen ja innostava. Tiedeinstituuttifoorumille tuli selväksi, että instituuttien työtä arvostetaan opetus- ja kulttuuriministeriössä. Instituutit voivat aikaisempaa selvemmin ja tunnustetummin olla osa suomalaista tutkimusjärjestelmää. Tästä on hyvä jatkaa!