17. toukokuuta 2012

Jännitystä Jordaniassa


Silloin kun Lähi-idässä alkaa tuntua tylsältä, on aika tarttua kirjoihin. Niissä on sekin hyvä puoli, että nojatuolimatkoja Lähi-itään voi tehdä mukavasti omasta nojatuolista koti-Suomessa. Alexander Mcnabbin romaanissa Olives, a Violent Romance Paul Stokes seikkailee Ammanissa ja Jordaniassa. Stokes sotkeutuu kansainväliseksi poliittiseksi kysymykseksi nousseeseen vesihuollon yksityistämishankkeeseen Jordaniassa. Mcnabbin Amman-kuvaus on varsin uskottava, ja pari asiavirhettä ei häiritse liikaa. Stokesin Jordaniassa jännitystä riittää. Lähi-idän polttavat ongelmat tarjoavat kirjoittajille aiheita, mistä ammentaa.

Lähi-itään sijoittuvien englanninkielisten romaanien määrä on ilahduttavasti kasvussa ja onneksi osassa niistä paikalliset toimijat ovat päähenkilöinä. Matt Rees kirjoittaa sujuvasti palestiinalaisesta etsivästä Omar Yussefista, joka ratkaisee rikoksia Gazassa ja länsirannalla. The Salahaddin Murders –romaanissa tapahtumat sijoittuvat pääosin Gazaan, jossa konnat ja korruptio ovat kotikutoisia. Hamas, Fatah ja muut oikeasti olemassa olevat järjestöt ovat vahvasti mukana kerronnassa. Reesin ensimmäinen Omar Yussef romaani sijoittuu Betlehemiin.

Jonathan Wilsonin A Palestine Affair on kertomus murhatutkinnasta mandaattiajan Jerusalemissa. Brittimandaattipoliisi tutkii kirjassa Hollannista muuttaneen ortodoksijuutalaisen Jacob De Grootin murhaa. Tarinan taustalla on oikeasti Hollannista muuttanut anti-sionisti ja ortodoksijuutalainen Jacob Israël de Haan, jonka Hagana – juutalaisten puolustusjärjestö - murhasi vuonna 1924. Haanin murhaa pidetään Palestiinan juutalaisyhteisön ensimmäisenä poliittisena murhana. Wilsonin kerronta on varsin sujuvaa ja luo todentuntuisen kuvan mandaattiajan Palestiinasta ja sen rikkaan monipuolisesta yhteiskunnasta, Palestiinan arabeista, juutalaisista ja mandaattihallinnon virkamieskunnasta perheineen.

Joskus totuus on tarua ihmeellisempää Lähi-idässäkin. Tosiasioihin perustuvia kirjoja tapahtumakäänteineen lukee kuin parasta jännitysdekkaria. David Cesaranin Major Farran’s Hat, Murder,Scandal, and Britain’s War Against Jewish Terrorism 1945-1948 on yksi mandaattiaikaan ajoittuvista kirjoista, jossa käydään läpi poliisimajuri Farranin tapaukseen liittyen brittimandaatin viimeisiä vuosia Palestiinassa ja mandaattihallinnon epäonnistumista sen aikaisessa terrorismin vastaisessa taistelussa. Niin tämä kirja ja sen tapahtumat, kuin aikaisempi mandaatin historia Palestiinassa, tuovat yhä uudestaan esille sen voimattomuuden ja turhautuneisuuden, jota britit kokivat huomatessaan olevansa kykenemättömiä luomaan lakia ja järjestystä Palestiinaan. Heistä tuntui käsittämättömältä, että sotilailla ja poliiseilla sitä ei saatu aikaan. Syvemmällä olevat konfliktin syyt; ne samat jotka ovat olemassa myös tänä päivänä Israelissa ja Palestiinassa, eivät olleet brittimandaatin virkamieskunnan toimenpitein korjattavissa. Jos nämä lain ja järjestyksen rakentamiseen liittyvät ongelmat olivat olemassa jo silloin, yhtälailla ne ovat arkipäivää tänään erilaisissa kriisinhallintaoperaatioissa. Amerikkalaisille on ollut ylivoimaista käsittää, miksi pyrkimys luoda lakia ja järjestystä sotilaallisella voimalla ei onnistu – ei onnistunut Irakissa eikä onnistu Afganistanissa. Mikäli kriisejä ja konflikteja luoviin syytekijöihin ei päästä käsiksi, muut keinot jäävät keinotekoisiksi. Näissäkin asioissa historiasta kannattaa oppia.

Arkeologiasta kiinnostuneiden kannattaa kaivaa esille Edward Foxin Sacred Geography, a Tale of Murder and Archeology in the Holy Land. Kirja kertoo amerikkalaisarkeologi Albert Glockista, joka törmää kaivauksissaan palestiinalaisten kansalliskertomusta tukevaan aineistoon ja ei liene yllättävää, että pyhän maan kilpailevien kansalliskertomusten kamppailussa tietyt tahot eivät pitäneet Glockin löydöistä. Kiitokseksi antaumuksella tekemästään työstä Glock kuoli kolmeen luotiin länsirannalla vuonna 1992. Glock oli Walid Khalidin avustava toimittaja tämän ensyklopediassa All That Remains: the Palestinian Villages Occupied and Depopulated by Israel in 1948. Lienee turha todeta, että Glockin murhaan syylliset ovat edelleen karkuteillä; eikä murhatutkimuskaan tainnut koskaan olla kovin ponteva.

Dekkareita harrastaville Sam Bournen The Last Testament on tuttu. Kirja löytyy jokaisesta edes kohtalaisen valikoiman omaavasta lentokentän kirjakaupasta ja lienee päätynyt jonkinlaiseksi bestselleriksi, vaikka siitä suuhun tusinatuotteen maku jääkin. Kirjan tarina alkaa muinaisen savitaulun varkaudesta Irakin muinaismuistomuseosta amerikkalaisten hyökkäyksen luomassa sekasorrossa ja päättyy amerikkalaisten välittämään Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin sovitteluyritykseen. Muun lukemisen puutteessa Lähi-itää harrastava saattaa senkin sadepäivän ratoksi läpi kahlata.

Jännitys ilman romantiikkaa on tietysti aika yksioikoista ja romantiikkaa Lähi-idässä tarvitaan elämän suolaksi niin tarinoissa kuin todellisuudessa. Instituutin ystävät ovat jo varmasti ehtineet lukea Rafik Schamin Damaskoksen vanhaan kaupunkiin ja aivan instituutin Zeitunan kujalle ulottuvan kirjan Damaskoksen rakastavaiset, joka ajallisesti sijoittuu mielenkiintoiseen, mutta kovin myrskyisään aikaan juuri itsenäistyneessä Syyriassa ennen Assadin dynastian valtakautta. Vallasta taisteltiin Damaskoksen rakastavaisten aikaan, rakkaustarinastakin tuli tragedia. Syyrian tämänhetkisiin tapahtumiin ei juuri romantiikkaa saa sijoitetuksi, tragediaa kylläkin. Tällä hetkellä kirjoitetaan uutta lukua siihen valtataisteluun, joka Syyriassa Damaskoksen rakastavaisten aikaan jäi kesken. Ja  tämän tarinan viimeinen luku on vielä kirjoittamatta.