30. huhtikuuta 2012

Instituutin ikkunat


Instituutin Zeitunan kujalle avautuvan yläkerran oleskelutilan viisi pientä ikkunaruutua särkyi 17. maaliskuuta al-Qassan kaupunginosassa Damaskoksessa tehdyn pommi-iskun seurauksena. Iskun kohde oli reilun kahden kilometrin päässä instituutista, mutta siitä huolimatta sen aiheuttama tärähdys oli liikaa kehyksissä irtonaisesti olleille lasiruuduille. Syyrian sisällissodan seuraukset alkavat näkyä jo Zeitunan kujalla. Kujan boutique-hotelli on ollut tyhjä jo pitkään, ravintolassa ei käy juurikaan asiakkaita viikonloppuiltoja lukuun ottamatta ja Homsista paenneet kristityt jonottavat ruoka-apua kreikkalais-katoliselta patriarkaatilta. Kujaa komistanut presidentin kuva hävisi jo alkuvuodesta, vaikka kaupunginosa hallinnon vankinta tukialuetta onkin. Elämä kuitenkin jatkuu, viime viikon perjantai-iltana juhlittiin kirkossa häitä ja niiden jatkoja Oriental-ravintolassa musiikin pauhatessa aamuyöhön asti siihen malliin, että unta oli instituutilla vaikea saada.
          Ammanista Damaskokseen ajaessa eron entiseen huomaa. Rajalla ei ole enää pitkään aikaan ollut tungosta, vaan ylittäminen sujuu nopeasti. Tarkastukset sekä Syyrian että Jordanian puolella ovat aikaisempaa huolellisemmat. Noin 10 kilometriä rajalta Damaskoksen suuntaan on räjäytetty yksi vahvarakenteinen betonisilta. Se oli helmikuussa vielä kunnossa, mutta nyt siinä oli noin 10 metrin pituinen tyhjä aukko. Sen räjäyttäminen on vaatinut huomattavan kilomäärän räjähteitä hallintoa vastustavilta aseellisilta ryhmiltä. Heillä ei näytä olevan aseista puutetta ja lisää on tulossa. Siitä kertoo Libanonin viranomaisten takavarikoiman laivan kolme konttia, joissa olevat aseet olivat mitä ilmeisemmin matkalla Syyrian kapinallisille.
          Homsin kaupungin kristittyjen pakeneminen kertoo omaa kieltään Syyrian konfliktista. Kristityt ovat valtaosin nykyisen hallinnon tukijoita. Heidän ei ole tarvinnut paeta Homsista hallinnon joukkojen tulituksen pelosta, vaan kapinallisten koston pelon johdosta. Rikollisuus, jota aikaisemmin Syyriassa ei tarvinnut pelätä, on nyt yksi suurimmista syyrialaisia uhkaavista uhista. Monet Damaskoksen hotellit majoittavat nyt näitä evakkoja.
          Kyllästyneisyys nykyiseen tilanteeseen on vallitseva mieliala Zeitunan kujalla. Valtaosa syyrialaisista haluaa elämän normalisoituvan. Se ei ole kuitenkaan mahdollista niin pitkään kun kuka tahansa osapuolista käyttää väkivaltaa. Syyrialaiset arvuuttelevat, miten pitkään kaikki kestää. Mihinkään nopeaan muutokseen ei enää uskota, pikemminkin vaikean koettelemuksen uskotaan kestävän vielä pitkään. Osa syyrialaisista jättää uutiset seuraamatta yrittäen sulkea vallitsevan tilanteen oman elämänpiirinsä ulkopuolelle ja pyrkien jatkamaan mahdollisimman normaalia arkipäivää. Se saattaa olla ainoa keino selviytyä.
          Midanin kaupunginosassa oli perjantaina uusi itsemurhaisku poliiseja vastaan. Midan on ollut Damaskoksessa tapahtuvien mielenosoitusten keskuspaikkoja koko kansannousun ajan. Liekö historian ironiaa, vai kaupunginosan sosiaalisen ja väestöllisen rakenteen sanelemaa, että jo Ranskan mandaatin vastaisen kapinan aikana vuosina 1925-27 vastarinta oli vahvimmillaan Damaskoksessa juuri Midanissa. Perjantain iskun jälkeen ilmaantui tyypillisesti kaksi kertomusta tapahtuneesta. Toisen mukaan se oli hallinnon räätälöimä isku, toisen mukaan kapinallisten käsialaa. Totuus selvinnee aikanaan, mutta tietynlainen rakenne Syyrian suurimmille itsemurhaiskuille on jo syntynyt. Yleensä ne tapahtuvat perjantaisin, moskeijoiden tai turvallisuusviranomaisten rakennusten läheisyydessä ja silloin, kun jotakin kansainvälisesti merkittävää Syyrian suhteen on tapahtumassa. Viime perjantaina maahan odotettiin YK:n tarkkailijoiden norjalaista komentajaa.
          Instituutin särkyneissä ikkunoissa on nyt uudet lasit. Jääköön nämä vahingot tämän kansannousun viimeisiksi myös Zeitunan talon osalta.