7. marraskuuta 2013

Kaatui kansannousussa (I)


Eräs murha on ollut mielenkiintoni kohteena jo jonkin aikaa Palestiinaan liittyvän tutkimukseni sivujuonteena. Sain tilaisuuden viedä murhatutkimusta eteenpäin sekä löytämällä uhrin että vierailemalla rikospaikalla. Aikaisemmin keräämäni todistusaineisto on ollut pelkästään asiakirjoja, jotka olen kaivanut esille Iso-Britannian kansallisarkistosta.

Tämä murha on vain yksi useista poliittisista murhista Lähi-idän kansannousujen historiassa, mutta Palestiinassa siitä tuli vuosien 1936-39 kansannousun käänteentekevä maamerkki. Palestiinan muslimeilla oli tapana järjestää kulkueita erilaisten merkkitapahtumien juhlistamiseksi. Aikaisemmin yleisökulkueilla oli tapana muuttua pienimuotoisiksi kansannousuiksi. Yksi kulkueista oli vuotuinen vierailu Nebi Musan eli profeetta Mooseksen oletetulle haudalle Jerikon ja Jerusalemin välissä. Kulkueet olivat rauhanomaisia, kunnes brittien mandaattihallintoon tyytymättömät palestiinalaiset politisoivat uskonnollisen kulkueen protestiksi mandaattihallintoa vastaan vuonna 1920. Vajaa vuosikymmen myöhemmin, elokuussa 1929,  Al-Buraqina tunnettu kapinointi johti muutaman päivän sisällä yli 100 sekä juutalaisen että arabin kuolemaan länsimuurilla Jerusalemissa. Levottomuuksien syitä lähetettiin tutkimaan Shawin komissio. Sen johtopäätösten mukaan mandaattihallinnon täytyy huomioida entistä paremmin Palestiinan arabiväestön oikeudet. Al-Buraqin seurauksena mandaattihallinto lähetti myös lisää sotilaita kriisinhallintatehtäviin Palestiinaan.

Laajamittainen mandaattihallintoa vastaan kohdistuva kansannousu Palestiinassa käynnistyi korkean arabineuvoston julistettua yleislakon huhtikuussa 1936. Samainen neuvosto oli hieman aikaisemmin lähettänyt muistion mandaattihallinnon ylimmälle virkamiehelle (High Commissioner), sir Arthur Wauchopelle, jossa he listasivat tyytymättömyytensä syyt. Niistä päällimmäisinä olivat juutalaisten lisääntyvä maahanmuutto, kasvava maan myynti maahanmuuttajille ja mandaattihallinnon haluttomuus pitää lupaustaan kansallisen parlamentin perustamisesta. Wauchope arvioi palestiinalaisten tyytymättömyyden olevan perusteltua ja heijastavan heidän kokemaansa pelkoa. Palestiinan arabit tunsivat joutuneensa sekä taloudellisesti että yhteiskunnallisesti alistettuun asemaan maahanmuuttajiin nähden siitä huolimatta, että edustivat väestöllisesti enemmistöä Palestiinassa. Wauchope yritti puolestaan tasapainoilla velvollisuudessaan Balfourin julistusta kohtaan, jonka mukaan mandaattihallinnon oli edistettävä kansallisen kodin perustamista juutalaisille Palestiinassa mutta ilman, että se johtaisi Palestiinan arabien oikeuksien heikentymiseen.

Palestiinan korkea arabineuvosto julisti yleislakon huhtikuussa 1936. Vähitellen kansannousu muuttui väkivaltaiseksi brittipoliisin ja -armeijan pyrkiessä tukahduttamaan kansannousuksi muuttuvaa yleislakkoa. Väkivaltaisuudet ja kansalaistottelemattomuus levisivät. Brittimandaattihallinto joutui ensimmäisen kerran ahtaalle Palestiinassa ja tiet kävivät turvattomaksi matkustaa. Wauchope joutui toteamaan, että mandaattihallinto ei enää hallinnut kaikkia alueita Palestiinassa. Hän vertasikin tilannetta Irakin kansannousuun brittejä vastaan vuonna 1920.

Syyrian kansannousu vuosina 1925-27 Ranskan mandaattihallintoa vastaan antoi mallia Palestiinan kansannousuun. Palestiinan arabeilla ja syyrialaisilla oli läheisestä maantieteellistä sijainnista johtuen kiinteät yhteydet ja palestiinalaiset olivat seuranneet tarkasti Syyrian kansannousun kulkua. Palestiinan ylimmän muslimineuvoston presidentti, Jerusalemin mufti ja korkean arabineuvoston puheenjohtaja Hajj Amin al-Husseini kävi Damaskoksessa neuvottelumatkoilla. Syyrian kansannousussa ja siinä erityisesti Haman kapinan  johdossa kouliintunut upseeri Fawzi al-Qawukji tuli puolestaan johtamaan Palestiinan kapinallisia noin 200 vapaaehtoisen kanssa Nablusin, Tulkarmin ja Jeninin muodostamalle kolmiomaiselle alueelle elokuussa 1936. Al-Qawukji oli käynyt jo aikaisempina vuosina Jerusalemissa vahvistaen syyrialaisten ja Palestiinan arabien yhteyttä. Palestiinalaiset käyttivät Syyrian kansannousun modus operandia. Pienet, usein paikasta toiseen joustavasti siirtyvät ja pikkukyliin tukeutuvat aseelliset ryhmät tekivät yllätysiskuja eri puolilla Palestiinaa ja katosivat sitten kömpelömpien ja maastoa huonosti tuntevien mandaattihallinnon joukkojen tieltä kuin savuna ilmaan.

Mandaattihallinnon armeija halusi käyttää kovia otteita, mukaan lukien arabikylien tarkkuuspommitukset ilmasta käsin, kansannousun kukistamiseksi. He kannattivat myös muftin ajamista maanpakoon ja kuolemanrangaistuksen käyttöön ottamista. Wauchope vastusti näitä kaikkia armeijan esityksiä siitä syystä, että ei nähnyt niiden ratkaisevan kansannousun perussyitä. Kuvaavaa on Wauchopen ilmaisu: If Peace were imposed by this means, it would not last long - mikäli rauhaan pakotetaan tällä tavalla, se ei kestä pitkään. Hän halusi tästä syystä löytää ratkaisun, joka hälventäisi Palestiinan arabien pelot ja poistaisi syyn käyttää väkivaltaa. Wauchope pyysi brittihallitusta lähettämään komission tutkimaan kansannousun syitä.

Kansannousua koordinoiva korkea arabineuvosto ja muslimineuvosto päättivät lokakuussa 1936 yleislakon lopettamisesta juuri kun Britannian hallitus oli hyväksynyt ehdollisen kuolemanrangaistuksen käyttöönoton sen lisäksi, että se oli päättänyt lähettää Peelin johtaman komission tutkimaan kansannousun syitä. Wauchopille yleislakon päättyminen oli suuri helpotus. Hän oli vastustanut kuolemanrangaistusta ja oli tehnyt kaikkensa kansannousun päättämiseksi rauhanomaisin keinoin. Peelin nimellä tunnettu komissio saapui maahan ja päätyi suosituksessaan esittämään Palestiinan jakamista arabien ja juutalaisten kesken. Epäsuorasti tämä merkitsi sen tunnustamista, että mandaattihallinto oli epäonnistunut.  Korkean arabineuvoston koolle kutsumassa pan-arabialaisessa Bloudanin konferenssissa Syyriassa 8. syyskuuta 1937 Palestiinan arabit hylkäsivät Peelin komission suositukset. Heidän mukaansa suositukset pettivät ne lupaukset, mitä arabien itsenäisyydestä aikaisemmin oli annettu.

Kansannousun päättymistä seurasi muutaman kuukauden kestävä rauhallisempi jakso kunnes väkivaltaiset yhteenotot lisääntyivät kesän ja syksyn 1937 aikana. Vain reilu pari viikkoa Bloudanin konferenssin jälkeen Lewis Andrews, 41-vuotias Galilean alueen virkaatekevä aluekomissaari (District Commissioner), ammuttiin Nasaretissa. 26. syyskuuta 1937 murhattu Andrews on murhatutkimukseni kohde. Hän oli kansannousun ensimmäinen murhattu siviilivirkamies.
Hautausmaan portti

Murhatutkimukseen palatakseni uhri on tietysti löydettävä. Tapauksen ollessa näinkin vanha luonnollinen kohde on hautausmaa. Arkistodokumentit antoivat vihjeen haudan sijainnista. Haudan löytäminen vie oman aikansa, vaikka hautausmaa on minulle vanhastaan tuttu. Hautausmaan löytäminen käy siis helposti mutta portti sinne on suljettu raskaalla lukolla ja ketjulla. Onnistun puhumaan lukon avaimen haltuuni ja kävelen portista sisään suljetulle hautausmaalle.

Käyn hautakiviä läpi toinen toisensa perään. Ajanjaksot olivat aika lähellä oikeita, mutta uhria ei näy. Pieni pettymys alkaa hiipiä mieleen, jääkö näinkin paljon vaivaa vaatinut uhrin etsintä puolitiehen? Kävelen hautausmaan viimeisen nurkan hautakiviä läpi, vuosiluvut ja uhrit täsmäävät aikaisempaa paremmin murhan ajankohtaan. Viimeiset hautakivet ovat käsillä, olenko huolimattomuuttani kulkenut oikean ohi? Vai onko uhri siirretty pois tältä hautausmaalta? Jotkut kivet ovat myös kaatuneet, tai särkyneet; olisiko uhrini ollut yksi heistä? Nurinpäin kääntyneiden kivien hautatekstien lukeminen on mahdotonta.
Andrewsin hauta

Lopulta etsivä löytää. Yksi osa murhatutkimustani tulee päätepisteeseen. Edessäni seisoo hautakivi kantaen nimeä Lewis Yelland Andrews. Hautakiven tekstin mukaan hän antoi henkensä Nasaretissa tämän maan puolesta (for this land) 26. syyskuuta 1937. Hän oli Galilean ja Akkon hallinnollisten alueiden ylin siviilivirkailija, joka raportoi suoraan mandaattihallinnon korkealle edustajalle sir Arthur Wauchopille Jerusalemiin. Andrews oli Wauchopen luottomies Galileassa ja yksi mandaattihallinnon kyvykkäimpiä virkailijoita.

Hauta siis löytyi, seuraavaksi on löydettävä rikospaikka, rikokseen johtanut kehitys ja se merkitys, mikä tällä lahjakkaan 41-vuotiaan australialaissyntyisen mandaattivirkailijan murhalla oli kansannousuun. Tästä lisää postauksen toisessa osassa.