7. elokuuta 2013

Turvallisuudesta totalitarismiin


Myönnän, että en katso paljon elokuvia. Ja lähes poikkeuksetta kertakatsominen riittää. Edward Snowdenin tapaus antoi kuitenkin kesällä kimmokkeen katsoa jo kolmannen kerran Muiden elämä -elokuva. Koodinimeä HGW XX/7 käyttänyt Stasin kapteeni Gerd Wiesler sai tehtäväkseen tarkkailla - turvallisuuden nimissä, kuinkas muuten - näytelmäkirjailija Georg Dreymania. Näytelmäkirjailijan syntymäpäivillä pitkään työkiellossa ollut ohjaaja Albert Jerska lahjoitti hänelle nuottikirjan Sonaatti hyvälle ihmiselle. Pian tämän jälkeen hän teki itsemurhan ja Dreyman päätyy kirjoittamaan kirjoitusta DDR:n itsemurhatilastoista. Jerska oli aikaisemmin kuvaillut Dreymanille DDR:n järjestelmän myötäilijöiden, taiteilijoidenkin, olevan kuin mylläreitä ilman jauhoja. Työtä tehtiin, mutta vapauden puuttuessa sisältöä ei syntynyt. Tarkkailtavien tarkkailun myötä Wieslerin omat arvot alkoivat muuttua ja hän muuttui itse - järjestelmän palvelijasta kuoriutui hyvä ihminen.

Maailmanlaajuinen tiedustelujärjestöjen suorittama tarkkailu, Yhdysvallat niistä suurimpana, eivät estäneet 9/11 iskua, eivät varoittaneet Tunisian polttoitsemurhan laukaisseista edelleen jatkuvista mullistuksista arabimaailmassa puhumattakaan siitä, että ne olisivat onnistuneet estämään Lontoon metroiskut ja Madridin junaiskut. Snowdenin paljastus on viimeistään kertonut kaikille tiedustelujärjestöjen tarkkailun ulottuvuuden ja toiminnan mittavuuden.

Turvallisuuspalvelut ovat myös Lähi-idässä läsnä olevia, useissa maissa niiden vaikutusvaltaisimpia järjestelmiä. Tuskin mitään tapahtuu ilman vihreää valoa näiltä organisaatioilta. Syyrian turvallisuuspalveluja on DDR:n järjestelmien tavoin pidetty joka paikkaan ulottuvina. Erään arvion mukaan Syyriassa on turvallisuuspalveluille raportoiva jokaista 150 kansalaista kohti. Siellä, jos missä, toimii naapurivahti. Syyrian turvallisuuspalvelujen moninaisuudesta ja rinnakkaisuudesta huolimatta, tai ehkä siitä syystä,  ne kykenivät ennakoimaan yhtä vähän Deraan kaupungin graffitikirjoituksista alkunsa saanutta kansannousua kuin Tunisian polttoitsemurhaa kyettiin ennakoimaan. Tämänkaltaiset yksittäiset tapahtumat, Norjan terrori-iskun tavoin heinäkuussa 2011, ovat ennakoimattomia. Kuvaavaa Syyrian tapauksessa on se, että järjestelmät - oletettavasti kaikesta tapahtuvasta ja puhutusta tietoisina jokaisessa kylässä ja kaupungissa, eivät kyenneet ennakoimaan omien toimintatapojensa vaikutuksia kansalaisiin Deraan jälkeen. Kaikkia kuunneltiin, mutta ketään ei kuultu. Tämän ymmärtämättömyyden seurauksena Syyria on muuttumassa enemmän kuin koskaan itsenäisyytensä aikana. Tiedon massiivinen kerääminen ei tuottanut tulosta. Mylläri myllytti useiden kivien voimalla, mutta jauhot jäivät saamatta.

Tiedon kerääminen massoittain ja sen elektroninen haravointi tuottavat harvoin niitä tietoja, joita varten järjestelmiä sanotaan käytettävän eli ennaltaehkäisyyn ja turvallisuuden lisäämiseen. Kuuntelukohteiden paljastuminen Snowdenin paljastusten myötä, EU:n virastot niiden joukossa, kertovat paljon tiedon keräämisen todellisesta olemuksesta. Se on muualla kuin poliittisen väkivallan vastaisessa taistelussa. Vanhan sanonnan mukaan tieto on valtaa. Nämä järjestelmät keräävät tietoa vallan vuoksi - tietoa tiedon vuoksi sen illuusion varassa, että tietomassat ovat yhtä kuin tiedon ymmärtäminen.

Yhdysvalloissa todettiin 9/11 jälkeen tehdyn analyysin jälkeen, että tiedon kerääminen massoittain ei tuottanut tulosta, koska analysoitua tietoa massasta ei osattu irrottaa. Kaikessa lyhykäisyydessään tutkimuksen yksi johtopäätös oli seuraava: we didn't know what we knew. Tietomassasta tieto oli poimittavissa, mutta sitä ei kyetty tekemään.

Kerätyn tiedon määrä ei siis ole yhtä kuin analysoitu tieto ja siitä syntyvä ymmärrys. Rikosten torjunnan avainasemassa ei ole kerätyn tiedon määrä vaan kyky analysoida suunnitelmallisesti, ei summittaisesti, hankittua tietoa. Se ei edellytä globaalia kaikkien kuuntelua, suurlähetystöjen ja kansainvälisten järjestöjen vakoilua eikä niitä varten rakennettuja kalliita ja monimutkaisia järjestelmiä.  Skitsofreniaa tästä toiminnasta ei puutu. Ensin luodaan terrorismille mahdollisimman otollinen ja hedelmällinen maaperä suorittamalla kansainvälisen oikeuden vastaisia iskuja miehittämättömillä lennokeilla tappaen siviilejä niin Pakistanissa kuin Jemenissä. Sen jälkeen, kun olosuhteet on luotu, yritetään estää tulossa olevat iskut globaalilla valvonnalla. Tätä voi kutsua täydellä syyllä hölmöläisten hommaksi, mutta niin vain pienempienkin valtioiden ohranat ovat kerjäämässä itselleen samanlaisia tiedon keräämisen keinoja.

Kaiken lisäksi salaisena pidettävää tiedustelutietoa käytetään räikeästi väärin poliittisiin tarkoitusperiin. Tästä pelottava esimerkki on Yhdysvaltojen suorittama tiedustelutietojen manipulointi Irakin sodan oikeuttamiseksi. Tiedustelujärjestelmät joutuivat toimimaan välillisesti sodan oikeutuksen välikappaleina ilman, että oikeutusta oli olemassa. Katastrofaaliset seuraukset ovat jääneet irakilaisten kannettavaksi. Kuka puhuu suojeluvastuusta tässä yhteydessä?

Kaikkia valvovien tarkkailukoneistojen rakentaminen on yksi nykymaailman tyhmyyden ylistyksistä, joka perustuu samanaikaisesti sekä pelkoon että haluun hallita ja vallita. Uhat, joista osa on kuviteltuja tai ainakin tietoisesti luotuja, luovat pelkoa, jota järjestelmillä yritetään hallita. Tavoitteena on aukoton turvallisuusjärjestelmä, jossa turvallistamisella päästään totalitaarisille valtioille luonteenomaiseen kansalaisten tarkkailuun, valvontaan ja sen kautta hallintaan. Ne stasilaiset menetelmät, joiden katsottiin kuuluvan rautaesiripun takaisiin valtioihin, on kopioitu moninkertaisina demokraattiseksi itseään kutsuvaan maailmaan. Turvallisuudella argumentointia ei uskalleta vastustaa eikä kyseenalaistaa.

Kapteeni Wieslerin suorittama tarkkailu Stasin upseerina oli periaatteiltaan ja pyrkimykseltään täsmälleen samaa kuin NSA:n suorittama sähköpostien ja selaushistorioiden lukeminen sekä sosiaalisen median valvonta. Syyria, DDR ja muut vastaavat jäävät kauas amerikkalaisten kumppaneidensa varjoon. Urkintojen kohteeksi joutuvat ne, joilla ei ole mitään salattavaa. Ne, joilla on salattavaa, eivät paljastu näillä keinoilla. Jerskaa mukaellen nämä järjestelmät ovat jauhottomia myllyjä. Edward Snowden on yksi tämän ajan Wieslereistä, joka ei antanut aivopestä itseään turvallistamispropagandalla, ymmärsi muiden elämän tarkkailun kaltaisten totalitaaristen järjestelmien epädemokraattisuuden, jopa laittomuuden, ja aloitti tien kohti hyvää ihmisyyttä. Kyse on pohjimmiltaan arvovalinnasta.