25. kesäkuuta 2013

Syyllisiä Syyriassa


Syyllisiä Syyrian sotaan on tähän mennessä jo löytynyt aika joukko. Pitempään miettimättä mieleen tulevat ainakin kansainvälinen salaliitto Syyriaa vastaan Yhdysvaltojen ja Israelin johtamina, terrorismi, islamismi, al-Qaida, Assad ja hänen äitinsä, salafismi, takfirismi, Saudi-Arabia, Qatar, Venäjä ja sen asetoimitukset, Assadin lähipiiri, aseellinen ja taloudellinen tuki kapinallisille, Syyrian turvallisuuskoneisto, Putin, Obama, Syyrian muslimiveljeskunta, mandaattivallan perintö, Sykes-Picot -sopimus, shia-sunna -jakauma, autoritaarisuus, totalitarismi, Turkki ja sen alueellinen vallanhalu ja Iran. Verta löytyy milloin kenenkin käsistä - ja 'verta käsissä' olevia nimetään sekä peliä muuttavia (game changers) tekijöitä esitellään tuon tuostakin - olipa kyseessä sitten syytös joukkotuhoaseiden käyttämisestä tai uusien aseiden toimittamisesta kapinallisille. Syytökset lentävät ilmassa, syyllisiä haetaan. Yllättävää on se, miten kansainvälisen yhteisön - kuka sitä sitten milloinkin edustaa - retoriikka painottuu niin paljon syyllistämiseen. Mieleen tulisivat lähinnä lasten hiekkalaatikkokiistat, mikäli kyse ei olisi sodan kaltaisesta äärimmäisen vakavasta tilanteesta.

Syyttely ei suinkaan keskity vain syyrialaisten syyllisten osoittamiseen ja nimeämiseen. Syytöksiä heitellään myös suurvaltojen välillä ja kansainvälisen yhteisön sisällä. Milloin kansainvälinen yhteisö ei tee mitään, milloin joku valtio tekee liikaa, sekaantuu Syyrian konfliktiin tai on siihen sekaantumatta. Kansainvälistä yhteisöä on syyllistetty sen saamattomuudesta erityisesti Syyrian kapinallisten ja eksiilioppositioiden toimesta. Heidän retoriikassaan kansainvälisen yhteisön saamattomuus alkaa vetää vertoja Syyrian hallinnon pahuudelle. Vähintäänkin se heidän mielestään on syy siihen, että sisällissodassa kapinallisten puolella ensiviulua soittavat islamistiset radikaalit. Ranskan ulkoministeri varoitti äsken Irania Syyrian sodan kansainvälistämisestä. Tämä oli enemmän kuin tekopyhältä lausunnolta valtion edustajalta, joka on aktiivisesti kansainvälistänyt Syyrian tilannetta jo siitä lähtien, kun se vielä oli kansannousu. Mutta ei nyt syyllistetä Ranskaakaan tämän enempää.

Ratkaisujen etsimisessä Syyrian sotaan syyllisten nimeäminen ei ole rakentava lähtökohta, varsinkin, kun syyllisyyttä missään oikeudenkäynnissä ei ole vielä todistettu. Syyllisten etsiminen ja sormella osoittaminen on helppo, mutta älyllisesti kestämätön ratkaisu hieman samaan tapaan, kuin aseiden ajatellaan automaattisesti toimivan jonkinlaisena sodan ratkaisun välineenä. Rauhan saavuttamista se ei edistä.  Kestävää rauhaa on vaikea rakentaa ilman oikeutta, mutta oikeuden käynnillekin on oma aikansa.

Rikoksia ihmisyyttä vastaan on Syyriassa tehty, tämä on jo kaiken nyt nähdyn perusteella selviö. Niihin syyllistyneet ovat syyllisiä. Mustaa ei pidä valkaista. Mutta yhtälailla, ketään ei pidä tuomita etukäteen syylliseksi ilman puolueetonta ja oikeudenmukaista oikeusprosessia. Kansalliset oikeusprosessit ovat kannatettavia, mutta usein niissä oikeutta luetaan voittajan ehdoilla. Riippumattomuus kärsii helposti, vaikka politisoitumisen ongelma riivaa myös kansainvälisiä rikostuomioistuimia. Erilaiset sovittelumenetelmät Etelä-Afrikan mallin mukaisesti voivat joissakin tilanteissa toimia jopa oikeusistuimia paremmin.

Kansainvälinen rikostuomioistuin on sopiva paikka syyllisyyskysymysten ratkaisemiseksi Syyriassa tehtyjen rikosten kohdalta sitten, kun YK:n turvallisuusneuvosto tekee siitä päätöksen. Yksi mahdollisuus on erilaisten menettelytapojen yhdistelmä eli se, että vakavimmat rikosepäilyt käsitellään kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ja pienemmät joko kansallisessa oikeuslaitoksessa tai sovintomenettelyssä. Kansainvälisen rikostuomioistuimen osalta on tietysti hyvin toivottavaa, että myös Yhdysvallat palaa takaisin Rooman peruskirjan allekirjoittaneiden ja ratifioivien valtioiden joukkoon. Myös Venäjän ratifiointi vahvistaisi kansainvälisen rikostuomioistuimen arvovaltaa ja toimintakykyä sekä ennen kaikkea sen uskottavuutta.

Mikään näistä menettelytavoista ei tällä hetkellä voi olla konfliktin ratkaisun solmunaukaisija. Etusijalla on sopimus aselevosta ja sitä kautta käynnistyvästä poliittisesta prosessista. Siihen tarvitaan Geneve II kokousta. Paikallisiin tulitaukoihin esimerkiksi juuri nyt Tal Kalakhissa nähtyyn malliin, ja parhaisiin tuloksiin, päästään syyrialaisten omin voimin mutta Geneven kokousta tarvitaan painostamaan alueelliset valtiot ja ei-valtiolliset järjestöt irtautumaan Syyrian sodasta. Tämä koskee yhtälailla Saudi-Arabiaa, Qataria kuin Iraniakin.

Libanonilaiset ja suomalaiset historian opettajat järjestivät viime viikolla yhdessä Suomen Lähi-idän instituutin kanssa Beirutissa seminaarin sisällissotien käsittelystä historian opetuksessa (teaching and learning the civil war). Sisällissodat yhdistävät näiden kahden maan historiaa ja sitä kautta myös kansalaisten kokemusmaailmaa. Suomen sisällissota oli hyvin lyhyt, mutta lyhyydessään verinen ja julma. Libanonin sisällissota kesti noin 15 vuotta, uhreja oli noin 150 000 ja monien kadonneiden kohtalo on vieläkin tuntematon. Sodan kestoon suhteutettuna Libanonin sisällissota ei ollut kuitenkaan yhtä julma kuin Suomen sisällissota.

Seminaarissa keskusteltiin siitä, miten kansallisesti vaikeita ja sensitiivisiä asioita yleensä voidaan käsitellä historian opetuksessa. Asioita, joista ei olla yhtä mieltä, mutta jotka yhtä kaikki ovat osa kansallista historiaa ja muistia. Libanonissa eletään edelleen käydyn sisällissodan varjossa, siihen osallistuneet ja hengissä selvinneet ovat edelleen täysin mukana vaikuttajina libanonilaisessa politiikassa ja yhteiskuntaelämässä. Tämä tilanteessa, jossa valtio elää edelleen sisällissodan uhan alaisena sekä Syyrian sodan että oman sisäisen hajanaisuuden johdosta. Suomessa puolestaan on siirrytty voittajien kirjoittamasta sisällissodan historiasta objektiivisempaan sodan käsittelyyn ja uusien ulottuvuuksien löytämiseen sisällissodan historian tutkimuksessa.

Syyllisten etsiminen tuntuu olevan eräänlainen helppo ratkaisu. Ehkä yksi selitys ainaiselle syyllistämiselle on tarve oman syyttömyyden vakuuttamisesta ja henkilökohtaisesta synnin päästöstä. Suomalaisten historian opettajien yksi havainto historiallisesti vaikeiden asioiden käsittelystä osana kansallista historiaa on se, että aihetta lähestytään syyllinen-syytön lähtökohdan sijasta erilaisten kertomusten - narratiivien - kautta. Ääni annetaan niille, jotka ovat kokeneet sisällissodan eri tavalla ilman arvotusta, tai ainakaan tuomiota siitä, kenen pää pannaan teloituspölkylle. Libanonissa sisällissotaa ei käsitellä kouluopetuksessa juuri lainkaan joitakin yksittäisiä ja aloitteellisia historian opettajia lukuun ottamatta. Aihe koetaan vielä liian herkäksi ja erimielisyyksiä herättäväksi. Kansalaisjärjestönä Beirutissa toimiva UMAM Documentation & Research -keskus pitää sisällissodan historiatietoisuutta elossa ja kokoaa ainutlaatuista aineistoa arkistoon ja sitä kautta tutkijoiden käytettäväksi.

UMAM-keskuksen memory at work -juliste
Syyrian sisällissotaa, jonka alueelliset ja kansainväliset ulottuvuudet ovat olleet ilmeisiä kesästä 2011 lähtien, käsitellään paljon tulevassa historian kirjoituksessa. Valtaosa niistäkin keskittynee syyllisten hakemiseen. Sisällissotaa onkin tutkittava, totuuden etsiminen ja löytäminen on itseisarvo samalla, kun oikeuslaitoksen tehtäväksi jää selvittää omalla tahollaan syyllisyyskysymyksiä.

Sisällissodan syiden moninaisuus ja moniulotteisuus tekevät sodan ratkaisusta mahdottoman, mikäli syyllisyyskysymystä pidetään lähtökohtana. Syyllistäminen sokeuttaa; ennen kaikkea se synnyttää kostonhalua ja sitä kautta jatkuvasti uudistuvan syyllistämiskierteen. Historian tutkimisesta ja kirjoittamisesta sekä sen käsittelystä voi ottaa oppia myös rauhan rakentamiseen. Se edellyttää erilaisten näkemysten ja tulkintojen hyväksymistä. Rauhan lähtökohdaksi Syyriassa on etsittävä yhteisiä ja yhteisesti hyväksyttäviä nimittäjiä syyllisten nimeämisen sijasta. Nämä yhteiset nimittäjät muodostavat kompromissin, joka on rauhan saavuttamiselle välttämätön. Ajan kanssa myös Syyrian sodan erilaiset narratiivit saavat elintilaa yhteisen muiston ja muistin säilyttämiseksi, mutta ilman syyllistämisen tarvetta. Syyllisyyskeskustelussakin kiven poimiminen on syytä jättää syyttömälle, ken itsensä sellaiseksi kokeekaan.

******

Walla-blogi jää viettämään instituutin tavoin keskikesän taukoa. Postaukset jatkuvat elokuussa.