17. kesäkuuta 2013

Palmyran parvekkeelta


Näkyy kauas historiaan ja lähelle nykyisyyteen. Libanonin Baalbekissa sijaitsevan Palmyra-hotellin kaltainen yöpymispaikka on ainutlaatuinen. Näköala hotellin terassilta ja huoneiden parvekkeilta on vertaansa vailla. Edessä näkyvät Baalbekin roomalaisaikaiset rauniot. Vielä pystyssä olevat temppelien järeät kolumnit muistuttavat menneiden vuosituhansien rikkaasta historiasta nykyisen Bekaan laakson keskivaiheilla. Temppelit ovat olleet verisiä uhrauspaikkoja muinaisuudessa. Verta alueella vieläkin vuodatetaan, muutenkin kuin Syyrian sisällissodassa tai sen verisissä seurauksissa Libanonissa. Temppelialueen raunioilta löytyi kaupungin taloudenhoitajan ruumis luodinreikä rinnassa pari päivää ennen vierailuani. Kuka, miksi ja millä motiiveilla? Jännityskertomusta voi punoa vaikka tuon murhan ympärille mielikuvitusta virittävässä hämyisen kulahtaneessa Palmyra-hotellissa temppeliä vastapäätä.

Näkymä Palmyra-hotellin parvekkeelta
Palmyra-hotelli rakennettiin vuonna 1874, eikä hotellia ole pilattu moderneilla uudistuksilla tai korjauksilla. Hotellin vastaanottovirkailijan toimiston puhelimet ovat vanhoja, mustia bakeliittipuhelimia, tietokoneita ei ole ja varaukset tehdään puhelimitse. Todennäköisesti kirjeitse tehtävä varaus toimisi myös. Langattoman netin kysyminen olisi paha etikettivirhe. Hotellin aulassa vieraita on vastaanottamassa keittiön Ahmad, jonka yhtäjaksoinen työura hotellissa alkoi vuonna 1956. Ahmad tuntuu pysyvän mielellään menneiden aikojen muistoissa. Hotellin kulta-aikoja olivat vuodet 50-luvun lopusta sisällissodan alkuun asti vuonna 1975. Baalbekin jokavuotiset festivaalit ja turismi pitivät hotellin täynnä.

Hotellin julkisivu
Tunnettuja vieraita on useita alkaen vuonna 1898 hotellissa yöpyneestä Saksan keisari Wilhelm II:sta, Ranskan Charles de Gaullesta ja ranskalaisesta runoilija Jean Cocteausta lähtien. Runoilijan tunnelmia on kehystetty hotellin seinille. Ensimmäisen maailmansodan aikana saksalaiset pitivät hotellia tukikohtana, toisen maailmansodan aikana se palveli yhtenä brittien esikuntana. Libanonin sisällissodan aikana kansainvälisen punaisen ristin delegaatio asui hotellissa lähes 10 vuotta ja siinä käytiin myös neuvotteluja sisällissodan ratkaisemiseksi. Hotellin historiasta löytyy epäilemättä niin sodan, rauhan kuin rakkauden aineksia.
Jean Cocteaun terveiset kesältä 1960

Hotellin tunnelmaan pääsee vain siellä käymällä ja yöpymällä. Kaikkialla huokuu elegantti repsotus, kalusteet ovat vuosikymmeniä vanhoja, maali repsottaa seiniltä jättäen seinät kokoelmaksi erivärisiä läiskiä ja yli neljä metriä korkean hotellihuoneen katosta se roikkuu pitkinä käpertyvinä suikaleina. Hotellia parempaa aikamatkaa 50-luvulle, tai jopa sitä edeltäville vuosikymmenille, on vaikea kuvitella. Seinillä olevat taulut ovat vanhoja valokuvia Baalbekin temppeleistä, kehystetty matkailumainos mainostaa Baalbekia Syyriassa - muistuttaen sen olleen osa Syyriaa ennen ranskalaisten harjoittamaa jakopolitiikkaa. Toisen kerroksen aulan lasivitriini on täynnä temppelialueelta lähtöisin olevia saviastioita ja -lamppuja. Käytävien valaistus on hämärä, sähköt toimivat jos toimivat ja vettä tulee huoneisiin mikäli tulee.

Hotellin juliste
Palmyran parvekkeelta avautuu Baalbekin raunioiden lisäksi näkymä etelään päin noin 100 metrin päässä olevaan iranilaista arkkitehtuuria edustavaan näyttävään kaksiminareettiseen shia-moskeijaan. Käynti moskeijassa mustaturbaanisen sayyidin (profeetan jälkeiläinen) juttusilla palauttaa historian havinoiden lumoamaksi jääneen kävijän takaisin arkipäivään. Qusairin kaupunki, joka on vain reilun tunnin ajomatkan  päässä Syyrian puolella rajaa, siirtyi Hizbollahin tukemana takaisin Syyrian hallinnon valtaan reilu viikko sitten.

Sayyid kuvailee moskeijan syntyhistoriaa
Sayyid on hyvin tietoinen poliittisesta tilanteesta ja Hizbollahista. Hizbollahin ensimmäinen pääsihteeri oli hänen hyvä ystävänsä ja kotoisin samasta kylsästä Bekaan laaksossa. Moskeijan historian esittelyn jälkeen Sayyid siirtyy nykyisyyteen. Hänen mukaansa Hizbollahille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin siirtyä taistelemaan Syyrian puolelle. Takfirien ja salafistien voitto mahdollisessa sisällissodassa Syyriassa ajaisi Libanonin shiat ahtaalle. Kysymys on itsepuolustuksesta, eikä Iranin tai edes Syyrian hallinnon auttamisesta hallinnon itsensä vuoksi. Sayyid tuo avoimesti esille turhautuneisuutensa Syyrian armeijan tehottomuuteen ja korruptioon. Kapinalliset olivat kyenneet valtaamaan kyliä ja kaupunkeja upseereita lahjomalla - tästä syystä joidenkin kylien hallinto oli siirtynyt edestakaisin puolelta toiselle. Tästä Hizbollah on tehnyt lopun ja sayyidin mukaan Hizbollah on mennyt Syyriaan pysyäkseen siellä. Samalla se pyrkii toimimaan Libanonin rajavartijana estäen Syyrian kapinallisten logistisen liikenteen rajan yli samalla kun mahdollistaa oman esteettömän liikkumisensa. Ratkaisevat taistelut käydään Aleppossa, tämä tuntui olevan hänenkin mielipiteensä.

Hizbollahin viime aikaisesta menestyksestä huolimatta hän ei ollut optimistinen Libanonin suhteen. Nyt jo koetulla tavalla tappioistaan turhautuneet Syyrian kapinalliset kostavat tulittamalla Libanonin puolen shia-kyliä. Vierailua edeltäneenä aamuna 6-8 kapinallisten ampumaa kranaattia iskeytyi Baalbekin raunioiden läheisyyteen muutaman sadan metrin päähän Palmyra-hotellista. Mikäli Syyrian hallinnon yliote tulee jatkumaan, kapinallisten kostoiskut Libanonissa lisääntyvät. Sayyid näki varsin paljon vaivaa korostaakseen shiojen halua rauhanomaisiin väleihin kaikkien ihmisten kanssa uskonnoista riippumatta. Kaikki ovat hänen mukaansa yhtälailla Jumalan luomistöitä.

Saan hotellista lähtiessäni mukaan vielä yhden vanhoista esitteistä. En malta olla lainaamatta sitä: combining an outstanding formula with an outstanding location, the Palmyra Hotel is among those few happy places that haunt you for a lifetime with dreams of coming back. Luulen paluusta unelmoinnin tartuttaneen useamman kuin yhden Palmyra-hotellin vieraan.

Lähdin sunnuntaiaamuna Baalbekista ja saavuin illalla Istanbuliin. Määränpäänä oli Richmond-hotelli noin kilometrin päässä Taksim-aukiosta Istiklal Caddesi-kadulla. Taksi ei päässyt perille, eteen ilmestyi kiviä heittäviä ja kasvosuojuksia pitäviä mielenosoittajia. Taksiin tulvahti kyynelkaasua, joka pani silmät kirvelemään. Viimeiset pari sataa metriä piti kävellä mellakkapoliisien ryhmien läpi. Katu oli kuin sodan jäljiltä, lähes autio, siellä täällä kasvosuojuksia tai kaasunaamareita pitäviä mielenosoittajia, ikkunoita rikki, ravintolat kiinni - ilmassa leijui edelleen kyynelkaasua. Hotelliin kirjautuessa minulle kuiskattiin aulassa, että he vihaavat presidenttiä (luulen heidän tarkoittaneen pääministeriä). Langatonta nettiä kysyessäni hän totesi nettiyhteyden olevan tapahtumien vuoksi poikki. 

On hyvin tiedossa, että pääministeri on  seurannut ja kommentoinut ahkerasti Syyrian tilannetta. Hänen kannanottojaan Syyriasta seuranneena on yllätys, että hän käyttääkin ahkerasti Assadin leksikonia ja täsmälleen Assadille luonteenomaisella tavalla. Niin samanlaisia Erdoganin käyttämät ilmaisut ovat alkaen kansainvälisestä salajuonesta rikollisten ainesten mellakointiin. Sunnuntain Erdogania tukeva massiivinen mielenosoitus muistutti niitä mielenosoituksia, jotka Assad keräsi pari vuotta sitten Damaskoksen kaduille. Maanantaina lentokentälle lähtiessäni kadulle alkoi kerääntyä mellakkapoliiseja varusteineen vastaamaan mielenosoittajien haasteeseen. Mellakkapoliisien ryhmittyminen tuntui kuin huutavan yhteenottoon ja siihen se varmasti johtaakin. Palmyran parvekkeelta on Richmondiin Istanbulissa pitkä matka, mutta Lähi-idän kansannousuja seuranneelle tunnelma oli tuttu. Turkista kuullaan vielä paljon ja Erdogan on varmistanut näillä toimilla huolellisesti suunnittelemalleen vallassa pysymiselle aikaisen lopun.