16. elokuuta 2013

Levoton Lähi-itä


Ramadanin päättäneen Eid al-Fitrin aikaan Damaskoksessa oli hiljaista lukuun ottamatta tasaisin väliajoin kuulunutta tykistön tulitusta. Tulituksen kohteena oli useimmiten Jobarin lähiö parin kilometrin päässä Bab Sharqista ja Zeitunan talosta. Hallitusta vastustavat kapinalliset ovat pystyneet pitämään otteensa kaupunginosasta, jossa sijaitsee muun muassa yksi maailman vanhimmista synagogista. Media uutisoi keväällä kapinallisten vandalisoineen jo Talmudissa mainittua noin 2000 vuotta vanhaa Jobarin synagogaa.

Tuttu näkymä Zeitunan talon kattoterassilta yli vanhan kaupungin kattojen.
Damaskoksen kaduilla ei liiku paljon ihmisiä. Päiväsaikaan hieman iltaa ja yötä enemmän, mutta ostoksille ei lähdetä rahan puutteen vuoksi. Suurin osa syyrialaisista kamppailee moninkertaistuneiden hintojen ja käteisvarojen loppumisen kurimuksessa. Pienellä murto-osalla on enää varaa lähteä ravintolaan syömään edes Eidinä. Yleensä juhlapyhinä ravintolat niin vanhassa kaupungissa kuin sen ulkopuolellakin olivat täynnä. Kävelykierros vanhan kaupungin ennen niin vilkkailla kujilla ja basaareissa on masentava. Suurin osa liikkeistä on kiinni ja siviilipukuiset aseelliset turvallisuusjoukkojen jäsenet, enemmän pelkoa kuin turvallisuutta herättäen, partioivat kujilla. Syyrialaisten tahtotila viestittää kyllästymistä ja turhautumista niin hallintoon kuin eri oppositioihin ja kapinallisiin.

Zeitunan kuja Eid al-Fitrin aikaan.
Viikko sitten perjantai-iltana vanhan kaupungin kristityn kaupunginosan Bab Touma-portin (Tuomaksen portti) yhteen rakennukseen osui kranaatinheittimen isku, todennäköisesti juuri Jobarista ammuttu. Lauantai-iltana puolestaan räjähti autopommi suomalaisille instituutin kävijöille tutulla Suoralla kadulla aivan Naradj-ravintolan läheisyydessä. Syyrian sodan asetelmat ovat kesän aikana jossakin määrin lukkiutuneet. Hallinnon al-Qusairin valloituksesta alkanut eteneminen on pysähtynyt Homsin viimeistenkin kaupunginosien valtaamiseen, islamistiset kapinallisjärjestöt puolestaan ovat kyenneet etenemään Latakian maakunnassa ja Aleppon kaupunki alkaa hallinnon näkökulmasta olla menetetty. Kapinallistaistelijoiden keskinäiset yhteenotot ovat lisääntyneet selvästi ja ne käyvät taisteluja myös Syyrian kurdien kanssa. Kurdit eivät salli alueestaan syntyvän tyhjiötä islamistiradikaaleille.

Islamistien valtaan joutuneet alueet pohjoisessa Syyriassa yhdessä Irakissa olevan turvallisuustyhjiön kanssa ovat luomassa poikkeuksellisen suurta islamistiradikaalien hallussa olevaa aluetta. He ovat ilmaisseet tavoitteekseen jihadistisen emiraatin luomisen Syyriasta Irakiin. Heidän toiminta on suurempi uhka kansainvälisen yhteisön näkökulmasta kuin konsanaan Assadin hallinto. Syyrian sodan kehitysvaiheita ja kansainvälisen yhteisön asemoitumista ajatellen on nurinkurista, että islamistiradikaalien haasteen edessä Assadin hallinto ja kansainvälinen yhteisö ovat samalla puolella.

Syyrian sodan aikana muotoutuneet aluejaot luovat mahdollisuuden tulitauolle, jota Geneve II on tavoiteltava. Alueet jäävät eri osapuolien hallintaan niin pitkään, kunnes riittävän pitkän YK:n valvoman tulitauon ja mahdollisesti vuosia kestäneen rauhanprosessin jälkeen päästään sopuun jonkinasteisesta Syyrian federaatiosta.

Egyptissä muslimiveljeskunta ei luovuta, vaan katsoo armeijan tehneen vallankaappauksen Egyptin ensimmäisten demokraattisten vaalien jälkeen. Vastakkainasettelu on muuttunut veriseksi, jossa jo nyt yli 500 ihmistä on menettänyt henkensä. Lähitulevaisuus ei näytä lupaavalta, tilanne ryöstäytyy väkivaltaan turvautumisen vuoksi käsistä. Vain toiveajattelua harjoittamalla voi kuvitella muslimiveljeskunnan luovuttavan vaatimuksistaan niin monen vuosikymmenen maan alla olon jälkeen ja kerran demokraattisesti valtaan päästyään. Uutta kansalaisten oikeutusta nauttivaa hallintoa on yhtä mahdoton rakentaa Egyptiin ilman muslimiveljeskunnan osallistumista kuin on saada uutta hallitusta Libanoniin ilman Hizbollahin mukanaoloa tai ainakin sen hyväksyntää.

Beirutin eteläisessä shia-kaupunginosassa räjähti torstai-iltana voimakas autopommi, joka on samassa kaupunginosassa jo toinen tänä kesänä. Kuolonuhreja on yli 20 ja loukkaantuneita useita satoja. Näillä iskuilla kostetaan Hizbollahille sen tukea Assadin hallinnolle Syyriassa. Uhrit ovat kuitenkin tavallisia libanonilaisia. Syyrian sota on päivittäin koettavissa ja nähtävissä eri tavoin Beirutissa. Turvallisuutta yritetään tehostaa. Perjantain aamulenkkiä Cornichessa sai juosta armeijan valvonnassa. Armeijalla vain ei ole mitään edellytyksiä estää torstai-illan kaltaisia iskuja. Turvallisuutta Libanonissa lisää tällä hetkellä parhaiten rauhan palaaminen Syyriaan. Syyriasta lyöviä laineita ei armeija eikä poliisi pysty estämään.

Lähi-itä on kovin levoton tällä hetkellä. Tunisiasta käynnistynyt muutosvyöry on väkivaltainen eikä ole johtamassa niihin muutoksiin, joita alunperin kaduille lähtemällä vaadittiin. Egyptissä mielenosoittajat yrittävät vielä ainakin jossakin määrin pitää kiinni väkivallattomuudesta. Syyrian rauhanomaisten mielenosoitusten muututtua aseelliseksi väkivallaksi menetettiin mielenosoitusten suurin vaikuttavuus eli väkivallattomuus. Samalla oikeutetut tavoitteet siirtyivät ulottumattomiin. Tässä yhteydessä ei voi olla lainaamatta kolumnisti David Ignatiuksen kirjoitusta 12.8.2013 ilmestyneessä Daily Starissa. Hän lainaa Erica Chenowethin ja Maria J. Stephenin kirjaa "Why Civil Resistance Works: The Strategic Logic of Nonviolent Conflict", jonka mukaan 323:n vastarintaliikkeen analyysi vuosilta 1900-2006 osoittaa, että väkivallaton vastarinta osoittautui menestykselliseksi 53% tapauksista, kun taas väkivaltaiset ainoastaan 26% tapauksista. Analyysi osoitti myös väkivallattomiin vastarintaliikkeisiin osallistuvien määrän olevan väkivaltaisia huomattavasti suuremman. Siitä puolestaan seuraa, että väkivallattomilla liikkeillä on 10 kertaa paremmat mahdollisuudet saavuttaa demokratiaan johtavat tulokset kuin väkivaltaisilla.