21. helmikuuta 2013

Kirjakävelyllä


Syyrian protestanttisella korkeakoululla Beirutissa on ollut tärkeä rooli levanttilaisen älymystön ja poliittisen eliitin kouluttamisessa. Se avasi ovensa vuonna 1866 muuttaen nimensä Beirutin amerikkalaiseksi yliopistoksi (AUB) vuonna 1920. On merkille pantavaa, että YK:n peruskirjan allekirjoittajista vuonna 1945 kaikkiaan 19 oli korkeakoulun alumneja. AUB:n alumnit ovat kuin kuka kukin on -lista Libanonin, Syyrian, Jordania, Palestiinan ja Saudi-Arabian vaikuttajista erityisesti 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla. AUB hallitsee edelleen Hamrassa Bliss-kadun (nimetty korkeakoulun ensimmäisen rehtorin mukaan) ja rantabulevardin välistä aluetta. Sen kampusalue muodostaa rauhallisen tyyssijan ruuhkaisessa Beirutissa ja yliopiston korkeatasoinen kirjasto pitää yllä kirjan merkityksen perintöä Lähi-idässä. Aikaisemmin pelkästään perustutkintoon johtanut yliopisto on saanut oikeuden myös muutamaan tohtoriohjelmaan. Kampuksella käydessä kannattaa poiketa AUB:n kirjakaupassa, vaikka se ei valikoimaltaan mikään kultakaivos olekaan. Sieltä voi halutessaan poimia mukaan hiljattain ilmestyneen Betty S. Andersonin kirjoittaman AUB:n historian.

Kirja on pitkään ollut historiaa muovaava tekijä Lähi-idässä ja sen kulttuureissa. Aakkoskirjoitus kehittyi laajempaan käyttöön foinikialaisissa kaupunkivaltioissa konsonanttikirjoituksena samoilla rannoilla AUB:n kanssa. Siitä kirjoituksesta kehittyi myöhemmin sekä aramealainen että kreikkalainen aakkosto. Jo yleisesti käytetty nimitys kirjan kansoista kertoo siitä merkityksestä, mikä kirjoittamisella, kirjoituksella ja kirjalla on ollut ja on edelleen Lähi-idässä. Oli siis hyvin oikeutettua, kirjallisuuteen ja lukemiseen liittyvien nykyansioiden lisäksi, että UNESCO valitsi Beirutin kirjapääkaupungiksi vuonna 2009.

Lähi-itään moderni kustannustoiminta tuli Euroopasta. Beirut muodostui nopeasti kustantamisen ja kirjan painamisen keskukseksi. Lähi-idän ensimmäinen paino perustettiin myös Libanoniin. Tämä kirjan ja lehdistön historia on nähtävissä nykyisessä Beirutin kaupunkikuvassa ja myös siinä, että ilmaisuvapauden suhteen Libanon on Israelin ohella Lähi-idän edistyksellisimpiä valtioita. Toimittajat ilman rajoja -kansalaisjärjestön mukaan Libanon on sananvapauden suhteen Lähi-idän edistyksellisin arabivaltio.

Minulle on muodostunut tavaksi suunnitella kulkureitit eri kaupungeissa kirjakauppojen sijainnin perusteella. Liekö tästä sitten johtunut, että ainakin välillä koin olevani hukassa sekä Damaskoksessa että Ammanissa. Näistä kaupungeista on turha etsiä kirjakaupallisia elämyksiä. Kirjakauppoja kyllä harvakseltaan löytyy, mutta muuta kuin arabiankielistä kirjallisuutta etsittäessä lukuvalikoima jää kovin vajaaksi. Havaintojeni mukaan syyrialaisia ja jordanialaisia lukeminen ei juurikaan kiinnosta. Kirjakauppojen vähäisyys puhuu tämän havainnon puolesta. Masentavaa oli myös havaita se tosiasia, että antisemiittinen kirjallisuus oli niissäkin vähissä kirjakaupoissa varsin näyttävästi esillä. Näyttääkin siltä, että ipadit ja kännykät kuluvat huomattavasti kirjoja enemmän saippuasarjoja satelliittikanavilta seuraavien käsissä.

Ammanin kävijä voi tietysti käydä Books&Cafeessa Jabal Ammanissa vilkaisemassa, löytyykö sen alakerrasta mitään lukemista samalla kun ihailee yläkerran kahvilasta näkymiä vanhaan Ammaniin.

Beirutissa suunnistaminen on Damaskokseen ja Ammaniin verrattuna huomattavasti vaivattomampaa. Sieltä löytyy sekä Suomalaisen kirjakaupan (ei niinkään Akateemisen) tyylisiä kirjatavarataloja kuten Virgin Megastore. Samaan sarjaan niputtaisin Hamra-kadun varrella olevat Librairie Antoinen ja Librairie Orientalen. Näistä molemmista löytyy hyvä valikoima sekä englannin- että ranskankielistä Lähi-itään liittyvää kirjallisuutta mukaan lukien paikallisten kirjailijoiden kirjojen käännöksiä arabiasta edellä mainituille kielille. Saman kadun varrella olevaan Way Inn -kirjakauppaan kannattaa myös poiketa, jos ei muuten, niin ystävällisen ja hyvän palvelun vuoksi.

Beirutista löytyy runsaasti kadunvarsiantikvariaatteja, joista löytöjä voi tehdä kohtuuhintaan. Antikvariaateista nostan esille kaksi. Niistä ensimmäinen lähinnä hyvän valikoimansa ja kohtuullisen hinnoittelunsa puolesta on Book Bazar, jonka löytää helposti Hamraa ristiin rastiin suunnistamalla. Toinen niistä, myöskin Hamrassa, on Ayad's Book Shop, johon löytää suuntaamalla Caribou-kahvilan kulmasta ylöspäin. Kirjakauppaa pitävä Issam Ayad on itsekin kirjailija, jonka kirjoja näkyy olevan katukirjakauppiaiden myyntipöydillä myynnissä. Ayad's Book Shopin arvo on siinä, että siellä voi tehdä löytöjä vanhoista ja loppuunmyydyistä Lähi-itään liittyvistä kirjoista. Kirjat ovat hinnoiteltu arvonsa mukaisesti, joten usein tyydyn niitä vain katselemaan ostamisen sijasta.

Kokonaisuutta ajatellen, ja erityisesti jos Lähi-itä on kiinnostuksen kohteena, paras kävelymatkan kohde on Hamran Gefinor-keskuksessa sijaitseva vuodesta 1960 asti toiminut Librairie Internationale. Sen valikoima on erinomainen. Siinä missä käytännöllisesti katsoen kaikki aikaisemmin mainitut kirjakaupat olivat tarjoilleet ei-oota kurdeja englanniksi käsitteleviin teoksiin, Librairie Internationalen kirjamyyjä kaivoi välittömästi viisi kirjaa hyllyistä esille.

Kyllähän Lähi-idässä kirjakauppoja Beirutinkin lisäksi on, mutta nostaisin sen ykköskohteeksi kirjamatkailijalle väheksymättä muitakaan hyviä alueen kirjakauppoja. Kairon amerikkalaisen yliopiston AUC:n kirjakauppojen valikoimat ovat hyviä ja kattavia. Egyptin kävijän ei kannata jättää niitä väliin.

Aikanaan kuulin Lähi-idässä seuraavan sanonnan, joka urbaanina legendana lienee sisältänyt aimo annoksen totuutta, eräästä vieläkin toimivasta vanhasta kirjakaupasta: "Ludwig Mayer ei ole kirjakauppias, vaan varas". Tällä tietysti viitattiin siihen, että asiakas tunsi tulleensa lähinnä ryöstetyksi sieltä kirjoja ostaessaan. Tässä kirjakaupassa ostoksia tehneet voinevat sanonnan allekirjoittaa, mutta löytöjä sielläkin voi tehdä. Suosittelen sielläkin piipahtamista Lähi-idän kirjakävelyillä.