19. elokuuta 2012

Viljaa vailla


Armas Salonen kirjoittaa maanviljelyksestä seuraavasti vuonna 1945 julkaistussa kirjassaan Kaksoisvirran maa eli kuvauksia ja kuvia Babylonian ja Assyrian kulttuurista nuolenpäätekstien ja kaivaustulosten perusteella: ”varsinkin eteläinen Kaksoisvirtainmaa, Babylonia, joka on syntynyt virtain mukanaan kuljettamasta savimaasta, oli niin rehevää ja hedelmällistä, että siellä maanviljelys itsestään muodostui tuottavimmaksi elinkeinoksi.”

Ohra oli Kaksoisvirtainmaassa yleinen viljakasvi. Salonen viittaa historioitsija Herodotokseen, joka oli väittänyt Babylonian maan olevan viljanviljelykseen kaikista sopivimman antaen säännöllisesti 200-, jopa 300-kertaisen sadon. Tämä oli tietysti liioittelua, kuten Salonen toteaa, mutta siitä huolimatta babylonialaisten omien satopöytäkirjojen mukaan ohrasato oli noin 13-kertainen, joka jo sinänsä osoitti todeksi ylistykset Babylonian maan hedelmällisyydestä. Tosin hieman epäselväksi Salosen kirjasta jää se, mihin tuotannon määrää verrattiin. Ohran ohella Babyloniassa kasvoi vehnää. Lisäksi pelloilla viljeltiin seesamia, papuja, herneitä ja sinappia.

Käydessäni keväällä Irakin pohjoisosan Kurdistanin itsehallintoalueella kiinnitin huomiota maaperän rehevyyteen. Ei ollut mitään syytä epäillä sen hedelmällisyyttä sen enempää tänään kuin muinaisuudessa. Ei siis ole mikään ihme, että maanviljelys keksittiin näillä suotuisan ilmanalan seuduilla noin 10000 vuotta sitten ja kastelujärjestelmät kehittyivät nopeasti niille alueille, joissa vettä luonnostaan ei ollut riittävästi. Ruoka- ja ravintoturvallisuus on tunnetusti yksi inhimillisen turvallisuuden perusulottuvuuksista.

Miten sitten on mahdollista, että suurin osa tämän alueen maista tuo nyt valtaosan elintarvikkeista lännestä? Pienviljely on häviämässä, ruuan puute lisääntyy ja nälkä kasvaa. Jos alussa viittasin Salosen teokseen, niin viljelyn nykyisestä vaiheesta kirjoittaa erinomaisen selvästi libanonilainen Rami Zurayk juuri julkaistussa kolmannessa painoksessa kirjastaan Food, Farming, and Freedom: Sowing the Arab Spring. Irakista tehtiin 20 vuodessa viljan ylituottajasta viljan tuoja, jonka viljasta ja muusta ravinnosta tuodaan tällä hetkellä jopa 80%. Syyrian ruokaturvallisuus oli yksi Lähi-idän parhaita ja omavaraisimpia viime vuoteen asti, mutta tämän sodan jälkeen sekin lienee lännelle otollinen valtio myydä ruokaa. Zuraykin mukaan tämä Lähi-idän alue on tällä hetkellä maailman suurin ruoan tuoja ja yli 50% kulutetuista kaloreista on tuontitavaraa. Mittavat maataloustuet Yhdysvalloissa ja EU:ssa vääristävät pahiten maailman ruokakauppaa ja se on johtanut pienviljelyn katastrofaaliseen kutistumiseen kehitysmaissa. Lukuisten pienviljelijöiden elanto on mennyt, he ovat joutuneet muuttamaan suurkaupunkien esikaupunkislummeihin eikä tarvitse ihmetellä, jos osa heistä altistuu radikalisoitumiselle.

Kaikki tämä lisää inhimillistä turvattomuutta ja varmistaa sen, että Lähi-idässä soditaan jatkossakin. Neoliberalismi, yksityistämisohjelmat, kansainvälisen valuuttarahaston ja maailmanpankin ohjelmat muiden ohella tukevat inhimillisen turvattomuuden kehitystä. Hedelmällinen maaperä ja suotuisa ilmasto viljelykseen ei ole hävinnyt Kaksoisvirtainmaan ajoista mihinkään, vika jokapäiväisen leivän puutteeseen löytyy jostakin muualta. Toki Syyriaa koetellut kuivuus muutama vuosi sitten johti omalta osaltaan maanviljelyksen ja maanviljelijöiden ahdinkoon, mutta kuten Zurayk osuvasti toteaa, siitä tuskin voi syyttää maan hallintoa.