4. elokuuta 2012

Aleppon ahdinko


Syyrian kapinalliset murhasivat yli 30 ja haavoittivat yli 50 tykistökadettia Aleppossa 16. kesäkuuta. Tämän olisi voinut hyvin kuvitella tapahtuneen tänä kesänä, jos ajatellaan vaikkapa videopätkää Assadin tukijoiden summittaisesti teloituksesta muutama päivä sitten Aleppossa. Kadettien murha tapahtui Syyrian edellisen aseellisen kapinan aikaan vuonna 1979. Nykyisen presidentin isä pani pisteen tuolle muslimiveljeskunnan kapinalle Hamassa 1982. Pisteen paneminen tarkoitti historiallisen Haman täydellistä hävittämistä ja kuolleita, joiden tarkkaa määrää ei tiedetä vieläkään. Heitä arvioidaan olleen 10000-20000 välillä.

Aleppossa vierailleet ulkomaalaiset viimeisen kahden sadan vuoden aikana ovat kuvanneet kaupunkia eri tavoin. Kuvauksissa esille nousevat kaupungin ja sen asukkaiden moninaisuus. Kahvihuoneet, kylpylät (hammamit) ja kauppakujat muodostivat kaupungin sydämen ja toimivat kaupunkilaisten kohtaamispaikkoina. Kaikki arvostivat musiikkia. Muslimit, kristityt ja juutalaiset elivät kauppakeskukseksi kehittyneessä suurkaupungissa osmanihallinnon alla sopuisaa elämää. 100 vuotta sitten T.E. Lawrence kuvasi kaupungin henkeä kompromissia etsiväksi. Aleppon kävijä voi edelleen käydä samassa Baron-hotellin baarissa, jossa Lawrence istui viettämässä aikaa ja jonka huoneessa 202 hän yöpyi. Viereisessä huoneessa 203 Agatha Christie kirjoitti puolestaan ensimmäisen osan Idän pikajunan arvoituksesta.

Aleppossa ja Baronissa käynnistäni on yli kaksi vuotta, mutta kaupunkia hallitseva linnoitus (citadel), piirtyy edelleen hyvin mieleeni. Vanhan kaupungin viliseviä kauppakujia ja maailmankuulua oliivisaippua ei voi unohtaa. Oliivisaippua on yksi tunnetuimpia ja vanhimpia aleppolaisia kauppa- ja kulutustarvikkeita. Sen terveysvaikutuksia voivat kaikki saippuaa käyttävät kokea. Vihaan ja kostonhaluun ei oliivisaippuankaan parantavat vaikutukset riitä, eikä se suojaa luodeiltakaan.

Kesäkuussa Damaskoksessa käydessäni näytti vielä siltä, että Assadia vastustavat kapinalliset olivat valinneet pääkaupunki Damaskoksen valtataistelun kohteeksi. Oliko se vielä liian kova pala purtavaksi kapinallisille, vai vain hallinnon joukkojen huomion vetämistä Damaskokseen ennen Aleppon valtaamiseen ryhtymistä. Konfliktin historiaa ajatellen Aleppo on luonnollisempi kohde vallattavaksi kuin Damaskos. Aleppo sijaitsee Turkin rajan läheisyydessä ja kapinalliset ovat hallinneet jo kuukausia siitä Turkin rajalle ulottuvia alueita. Hyökkäyksen valmistelu Aleppoon oli siis paljon yksinkertaisempaa kuin keskittyminen Damaskokseen. Aleppon kaatuminen kapinallisten hallintaan tekisi siitä Syyrian Benghazin.

Aleppon taistelut ovat kertausta sille, jota on jo totuttu näkemään Syyrian puolitoista vuotta kestäneen sisällissodan aikana. Taistelut ja väkivalta tuotiin Aleppon kaupunkiin, se ei syntynyt siellä kaupunkilaisten oman tahtotilan seurauksena. Aseelliset kapinalliset tietävät vetävänsä hallinnon aseellisen koston puoleensa tavalla, joka jättää kaupunkilaiset avuttomiksi maalitauluiksi. Se taktiikka toimii, saa laajaa kansainvälistä mediajulkisuutta samalla kun pakottaa syyrialaiset, usein vastoin tahtoaan, tämän valtataistelun uhreiksi.

Syyriassa on kysymys valtataistelusta. Piste. Vanhemman Assadin hallinto ja Haman murskaaminen juurrutti syvän kostonhalun erityisesti sunnalaisten syyrialaisten sydämeen ja sitä kostoa haetaan nyt hänen pojaltaan. Kysymys ei ole ollut rauhanomaisesta kansannoususta enää vuoteen. Eivätkä kapinalliset valtataistelussa halua rauhaa, he haluavat sotaa ja sodan keinoin Assadin hallinnon kukistamista. Eikä kysymys ole enää vain valtataistelusta Syyriassa, kysymys on valtataistelusta Lähi-idässä, jossa myös suurvallat ovat puolensa valinneet. Syyrian särkeminen nähdään strategisena tavoitteena shiialaisen islamilaisen maailman (lue Iran) heikentämiseksi eikä siinä valtataistelussa paljon tavallisen syyrialaisen henki maksa. Kofi Annanin työ kilpistyi tähän. Tahtoa YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymän Annanin suunnitelman toimeenpanoon ei ollut millään osapuolella Syyriassa, eikä Syyrian ulkopuolella. Tahtoa sen toteuttamiseen olisi sen sijaan todennäköisesti ollut niillä tavallisilla syyrialaisilta, joilla ei enää aikoihin ollut sanan sijaa sen suhteen, mitä maassa tapahtuu. Annanin suunnitelman toimeenpano olisi estänyt sen uuden alueellisen etupiirijaon järjestelyn, joka on nyt monen Lähi-idän sunnalaisen valtion, Turkin ja Yhdysvaltojen tavoitteena. Aleppon ahdinko on yksi luku tässä Lähi-idän etupiirijaossa, jota nyt verellä piirretään.