21. helmikuuta 2014

Sovinnon siemeniä


Istuin Abu Roumanen arabikulttuurikeskuksessa Damaskoksessa kuuntelemassa pientä neliäänistä kuoroa maanantaina iltapäivällä. Kuoronjohtaja vertasi välipuheessaan neliäänisen kuoron harmoniaa Syyrian kansaan. Kuorosta syntyi kaunis harmonia, Syyriassa se on kaukana. Yleisö oli edustava läpileikkaus damaskoslaisista, niin huivipäiviä sunnanaisia kuin liberaalimmin pukeutuneita kristittyjä. Miten kuorossa ja sen yleisössä olleen harmonian saa ulottumaan kulttuurikeskuksen seinien ulkopuolelle? Jos se tuolla oli läsnä, miksi se ei voisi löytyä myös Damaskoksen ulkopuolelta ja muualta Syyriassa?

Geneve 2:n toinen neuvottelukierros päättyi yhteisesti sovittuun agendaan terrorismista ja siirtymäkauden hallinnosta maaliskuussa jatkuvan seuraavan kierroksen lähtökohdaksi. Damaskoksessa on otettu sitkeän työn tuloksena ensimmäisiä tuloksia tuottavia askelia paikallisten tulitaukojen solmimiseksi siinä missä Genevessä delegaatiot ovat keskittyneet puhumaan toistensa ohi.

Sunnuntaina ilmestyivät ensimmäiset valokuvat aseellisista kapinallisista ja hallinnon sotilaista juttelemassa keskenään Babbilan kaupunginosassa. Babbila ei ole ainoa Damaskoksen lähiö, jossa tähän on päästy. Muita ovat Qudsaya, Moadamiyet ash-Sham, Barze, Beit Sahem ja Yalda. Neuvotteluja käydään tulitauon solmimisesta Harastaan. Pitkään saarrettuna olleeseen ja kapinallisten hallussa pitämään Yarmoukin palestiinalaisleiriin (kaupunginosaan) Damaskoksessa on saatu humanitaarista apua perille. Geneve 2:n ensimmäisen ja toisen kierroksen välisellä viikolla Homsin vanhan kaupungin evakuointi käynnistyi. Jo kesäkuussa 2013 Syyrian sodan osapuolet sopivat tulitauosta Tal Kalakhin pikkukaupungissa Libanonin rajalla Homsin maakunnassa. Tal Kalakh oli kansannousun yksi ensimmäisistä väkivaltaisten yhteenottojen näyttämöjä. Homsin maakunnassa tulitaukoja osapuolten välillä on neuvoteltu paikallisten aktivistien toimesta, Damaskoksen lähiöissä neuvotteluja on käyty hallinnon puolelta sovintoministeri Ali Haidarin (Minister of State for National Reconciliation Affairs) johdolla.

Kansainvälinen media on rummuttanut Geneve 2:n epäonnistumista. Myös YK:n ja arabiliiton erityisedustaja Lakhdar Brahimi on tunnustanut hitaan etenemisen neuvotteluissa. Median suhtautuminen tuntuu lähtökohtaisesti asenteelliselta. Epäonnistuminen tuntuu halutummalta uutiselta kuin onnistuminen. Tunsiko media itsensä petetyksi, kun sen hartaasti odottama kansainvälisen intervention teurastus Damaskoksessa viime syyskuussa ei toteutunut. Näyttävät uutisoinnit iskuista, tuhoista, kuolleista jäivät tekemättä. Sota myy, rauha ei.

Hyviä uutisia on, mutta kuka niistä uutisoi? Ovatko YK ja EU antaneet tunnustusta sekä hallinnolle että Damaskoksen lähiöitä hallussa pitäville aseellisille oppositioille siitä, että ne ovat solmineet paikallisia tulitaukoja, lähiöiden asukkaat saavat ruokaa ja humanitaarista apua? Se, mistä Geneve 2:ssa vielä neuvotellaan, toteutuu ruohonjuuritasolla Syyriassa.

Damaskoksen kantakaupunki on yksi turva-alueista noin 6-7 miljoonalle syyrialaiselle. Muualla Syyriassa sota leimautuu uskontokuntien väliseksi sodaksi. Tätä ei vielä tässä perinteisesti sunnaenemmistöisessä pääkaupungissa nähdä ja niin kauan kuin sitä ei siellä koeta, se antaa toivoa. Sota on yltänyt lähiöihin asti tuhoten ne paikoittain maan tasalle, mutta pääkaupunki on vielä pystyssä. Liekö seurausta näistä Damaskoksen eteläpuolisille lähiöille solmituista tulitauosta, mutta tykistötuli lähiöitä vastaan oli viime viikonloppuna huomattavasti vähäisempää kuin marraskuussa.

Katukuvaa Damaskoksesta helmikuun puolessa välissä 2014.
Syyrian sodan humanitaarista kärsimystä ei voi aliarvioida. Samalla on kuitenkin muistettava ne Damaskoksen kaltaiset alueet Syyriassa, jossa arkea sodan keskellä eletään. Koulut ja terveydenhuolto toimivat, apteekit ovat auki, palkat maksetaan. Kaikki eivät halua hyväksyä sitä, että Syyriasta löytyy vielä sodan pahimmat seuraukset välttäneitä alueita. Geneve-2:n toisen kierroksen jälkeen Saudi-Arabia ilmoitti aseistavansa Syyrian kapinallisia kevyillä ilmatorjuntaohjuksilla samalla kun kapinallisia tukevien alueellisten valtioiden tiedustelupäälliköt kokoontuivat Yhdysvaltoihin juonimaan amerikkalaisten kanssa uutta strategiaa kevään lähestyessä. Keväthyökkäyksestä Damaskosta vastaan Jordanian rajan tuntumasta etelästä on uutisoitu. Toteutuessaan se kärjistää sotaa ja humanitaarista kärsimystä sekä lisää pakolaisten määrää. Vai katsooko kansainvälinen yhteisö sallimalla aseellisen tuen  kapinallisille, että siviilien suojelun tavoite saavutetaan hävittämällä Damaskos ja sitä myötä laajin siviilien turva-alue Syyriassa?

Siviilien suojelu sotaa käymällä on kuolleena syntynyt ajatus. Toistumassa on sama kuvio kuin Kofi Annanin johtaman Geneve-1:n jälkeen. Samat kansainväliset toimijat, jotka ovat mukana rauhanneuvotteluissa, jatkavat samanaikaisesti toimia sodan jatkumiseksi. Syyrialaiset niin Tal Kalakhissa kuin Damaskoksen lähiöissä omatoimisesti neuvoteltujen paikallisten tulitaukojen kautta ovat näyttäneet mallin, ja aidosti syyrialaisen sellaisen, neuvoteltuun sodan ratkaisua. Geneveä kuitenkin tarvitaan siihen, että alueellisten valtioiden (ja suurvaltojen) sotaa lietsova tuki Syyriaan loppuu.  Neuvotteluissa on löydettävä kompromisseja, joissa pöydälle nostetaan käsiteltäväksi terrorismin lisäksi myös hallinnon harjoittama valtioterrorismi. Siirtymäkauden hallinnosta puhuttaessa ei pidä juuttua presidenttikysymykseen ennakkoehtona keskusteluiden jatkumiselle. Tappamisen loppuminen ja syyrialaisten tulevaisuus on presidentin nimeä ja sukua tärkeämpi.

Tämä lippujen maalauskampanja ei syntynyt spontaanisti Damaskoksessa!
Oppositioiden hajaannuksesta on kirjoitettu paljon. Eivät hallinnon rivitkään täysin yhtenäiset ole. Siinä missä ministeri Haidar tekee sitkeää työtä tulitaukojen eteen, hallinnon turvallisuusjoukot muualla jatkavat edesvastuutonta terrorisointia, järjettömiä pidätyksiä, kiduttamista ja maahan palaavien syyrialaisten ryöstämistä raja-asemilla ja tarkastuspisteillä. Hallinto tarvitsisi tällä hetkellä rauhanomaiseen oppositioon sitoutuneiden aktivistien kaiken tuen yhteisymmärryksen löytämiseksi. Sen sijaan juuri nämä aktivistit ovat olleet hallinnon tukahduttamiskampanjan kohteena viime kuukausina. Syyrian hallinto kohdistaa tällä hetkellä sorron niitä vastaan, joita se tällä hetkellä tarvitsisi eniten keskustelukumppaniksi. Luottamusta ei rakenneta myöskään pakottamalla pääkaupungin kauppiaat maalaamaan Syyrian liput kauppojensa sälekaihtimiin, kuten nyt on tehty. Sen lisäksi, että se osoittaa autoritaarisen hallinnon tilannetajuttomuutta, se näyttää naurettavan typerältä.