14. helmikuuta 2014

Hotellien haamuja


Beirutin vanha keskusta on peittymässä uusien ja korkeiden tornitalojen varjoon. Rakennuspöly leijailee ilmassa lähes kaikkialla Beirutissa. Tornitalojen varjoista ja rakennuspölyn seasta voi siellä täällä vielä saada välähdyksen vanhasta, sisällissotaa edeltäneestä Beirutista. Sitä silloin myös Lähi-idän Pariisiksi ja Välimeren helmeksi kutsuttiin. Muutama jo silloin toiminut hotelli jatkaa toimintaansa mahdollistaen satunnaiselle kävijälle tai pitempiaikaiselle olijalle kokemuksen siitä Beirutista, jota ei enää ole.

Perinteiseen tapaan nämäkin hotellit pitävät kunnianaan sitä kirjavaa joukkoa hotellivieraita, jotka niissä sisällissotaa edeltäneinä vuosikymmeninä tai sodan aikana majailivat. St. George on niistä tunnetuin; toisaalta ei luurangoksi hävitetty Holiday Inn Beirut sisällissodan ajalta juurikaan tunnettuudessa jää. Se on hotelli, jossa ovat sodan voittoa julistaneet niin Jasser Arafat ja pari kuukautta myöhemmin Ariel Sharon vuonna 1982 yhtälailla kuin syyrialaiset sisällissodan päättyessä 1990. Hotelli valmistui juuri sisällissodan alla ja ehti toimia pyörivine kattoterassiravintoineen vain noin vuoden. Menneistä hotelliajoista muistuttavat enää pystyssä olevat rakennukset.

Holiday Inn Beirut
Sen sijaan yksityisessä omistuksessa oleva Mayflower, monelle suomalaiselle kävijälle tuttu hotelli Hamran sydämessä Duke of Wellington-baareineen, pitää edelleen pintansa ketjuhotellien puristuksessa. Osa ennen sisällissotaa St. Georgen baarissa viihtyneistä ulkomaankirjeenvaihtajista ja vakoojista siirtyi sodan aikana käyttämään turvallisempaa Mayfloweria ja sen baaria myöskin Hamrassa sijaitsevan Commodore-hotellin ohella.

St. Georgen baaria 50- ja 60-luvuilla voidaan hyvällä syyllä pitää koko Lähi-idän kantapaikkana. Siellä oleilivat päivästä toiseen kirjeenvaihtajien lisäksi Lähi-idän eri valtioiden politiikkoja, heidän avustajiaan, diplomaatteja ja suurvaltojen, välillä myös vähän pienempien, kuten polkupyöräkauppiaana esiintynyt jugoslavialainen, vakoojia. Jopa skandinaaveja siellä kerrotaan nähdyn. Lähi-idässä ei tapahtunut juuri mitään, mistä ensimmäisenä ei olisi siinä baarissa tiedetty, liittyipä se Jordanian poliittisiin käänteisiin nuoren kuningas Husseinin vallasta syöksemiseksi tai Saudi-Arabian kanssa tehtyihin öljysopimuksiin. Baarimikko Ali Bitarin mieleen on jäänyt erityisesti öykkärimäisesti käyttäytynyt ja äänekäs CIA:n operatiivi James Russell Barracks, joka ominaisuuksistaan huolimatta, tai siitä syystä, onnistui värväämään arabiliiton apulaispääsihteerin CIA:n tiedonantajaksi kuten Said K. Aburish kirjassaan St. Georgen baarista kuvailee.

Mayflower
Kim Philby yöpyi välillä Mayflowerissa, vaikka asuikin Normandyssa astuessaan Odessaan suuntaavaan neuvostolaivaan Beirutin satamassa tammikuussa 1963. Kim oli värvätty neuvostotiedusteluun jo 30-luvulla kahden juutalaistaustaisen naisen, Litzi Friedmanin ja Edith Tudor-Hartin ansiosta. Philby tutustui Litziin 30-luvun Wienissä ja hänestä tuli Philbyn ensimmäinen puoliso. Beirutissa hänet tunnettiin St. Georgen baarin vakiokalustoon kuuluvana yhdessä isänsä, Saudi-Arabiasta maanpaossa olleen orientalisti St. John Philbyn kanssa. St. Georgen baari toimi myös nuoremman Philbyn kolmannen avioliiton julkistamispaikkana morsiamen vielä silloisen ja sillä hetkellä tilanteesta tietämättömän, mutta tämän myötä entisen, aviopuolison läsnä ollessa. Vaikka Philby toimi lehtimiespeitteensä alla The Observerin ja The Economistin kirjeenvaihtajana Beirutissa reilut kuusi vuotta ennen loikkaamistaan Neuvostoliittoon kaikkien aikojen tunnetuimpana brittiläisenä kaksoisvakoojana, hän orientalistina ja Lähi-idän tuntijana jäi kyllä huomattavasti tunnetumman isänsä, joka myös Sheikh Abdullahina tunnettiin, varjoon.

Vanhempi Philby oli brittisiirtomaaministeriön tiedustelu-upseeri, joka arabian lisäksi puhui sekä urdua että persiaa. St. John Philby oli yksi tunnetuimmista kuuluisan arabikapinan organisoijista Arabian Lawrencen ohella. Lawrencen tavoin hän pettyi pitämättömiin brittilupauksiin itsenäisestä arabivaltiosta Lähi-idässä. Vuonna 1921 hänestä tehtiin Palestiinan brittimandaattihallinnon tiedustelupäällikkö. Philby joutui eroamaan tehtävästään ja sitä myötä tiedustelupalvelusta vuonna 1924 juutalaisten Palestiinaan muuttoon liittyvien erimielisyyksien vuoksi. Hänestä tuli Ibn Saudin neuvonantaja, jota hän oli perinteisesti kannattanut Saudi-Arabian hallitsijaksi hashemiitteja vastaan. Tässä kohdassa hänen ja hashemiitteja kannattaneen Lawrencen näkökannat erosivat. Vuonna 1930 Philby kääntyi muslimiksi ja muutama vuosikymmen myöhemmin paheksui syvästi poikansa Kimin juomista St. Georgen baarissa Beirutissa yhtälailla kuin ojensi tytärtään muslimille sopimattomasta käyttäytymisestä. Ibn Saudin kuoleman jälkeen vanhempi Philby joutui erimielisyyksiin uuden kuninkaan kanssa ja hänen tiensä johti maanpakoon Beirutiin.

Tänään 14.2 Beirutissa vietettiin entisen pääministeri Rafik Haririn murhan vuosipäivää. Hariri menehtyi jättimäisessä pommi-iskussa St. Georgen edessä, räjähdys vaurioitti lisää jo valmiiksi sisällissodan aikana kärsinyttä rakennusta. Haririn omistama Beirutin jälleenrakennusta johtanut Solidere-rakennusyhtiö oli jo jonkin aikaa käynyt taistelua St. Georgen omistajia vastaan pienestä merialueesta hotellin edessä. Libanonin hallituksen kanssa aikanaan poikkeuksellisen laajoista oikeuksista jälleenrakentamiseen sopinut Solidere on hankkinut omistukseensa alueet hotellin molemmilta puolilta ja väittää vesialuetta julkiseksi omaisuudeksi. Solidere omistaa jo lähes koko Zeitounan lahden alueen hotellin vieressä ja haluaa viedä loputkin. Hotellin omistanut yritys ei pidä siitä sen enempää kuin monet beirutilaiset kaupunkisuunnittelijat, arkkitehdit ja historioitsijat puhumattakaan Solideren vaikutusvallan alaisuudessa maa- tai rakennusomistuksistaan rahan sijasta osakkeita vastaan luopumaan joutuneista beirutilaisista.

Suoraa puhetta Soliderelle St. Georgen seinällä!
St. George, Normandy, Holiday Inn Beirut, Commodore ja Mayflower ovat vanhan Beirutin maamerkkeinä nähneet paljon vuosikymmenien saatossa. Haamut ovat enää jäljellä sisällissotaa edeltäneistä ja sen aikaisista hahmoista. Siinä missä aikaisemmin St. Georgen terassilla juoniteltiin Lähi-idän politiikkaa, vallankaappauksia ja salamurhia, sen ympärillä käydään nyt sotaa siitä, kuka hotellin maa- ja merialueella rikastuu eniten. Näiden entisten ja vielä nykyistenkin maamerkkien mukaan satunnainenkin Beirutin kävijä voi yhden kierroksen kiertää. Sen voi aloittaa varaamalla huoneen Mayflowerista ja vilkaisemalla sen jälkeen Duke of Wellingtonin puolella tulevaisuuden haamuja.