17. joulukuuta 2012

Serain suojissa


Suomen Lähi-idän instituutin vuosikertomuksen 2011 kannessa oli kuva linnoituksesta, josta vuoden varrella on tullut joitakin kysymyksiä. Vuosikertomusta tehdessä aikataulu meni niin tiukaksi, että kuvatekstiin ei ehditty paneutua. Kuvassa oleva linnoitus on kalifi al-Walidin vuonna 710 rakennuttama Qasr Kharana, joka sijaitsee Ammanin ja Azraqin välisen valtatien varressa noin 65 kilometrin päässä Ammanista. Suosittelen pysähtymistä tässä hyvin säilyneessä linnoituksessa matkallanne Azraqiin.

Tähän aikaan vuodesta on perinteisesti aika pysähtyä, istua alas ja ottaa kirja käteen. Yhdeksi pyhien lukemistoksi suosittelen tänä vuonna ilmestynyttä Tom Schutyserin kuvadokumenttikirjaa Caravanserai: Traces, Places, Dialogue in the Middle East. Instituutin vuosikertomuksen kannen serai on löytänyt paikkansa myös Caravanserain kannesta. Karavaanien levähdys- ja majapaikat, serait, täplittivät silkkitien vartta Pohjois-Afrikasta aina Iraniin ja Kiinaan asti.

Johdantoluvun Schutyserin kirjaan kirjoittanut Andrew Lawler vertaa seraita nykyisiin lentokenttiin. Seraissa levättiin, syötiin, käytiin kauppaa, rukoiltiin ja seurusteltiin muiden karavaanimatkaajien kanssa. Joissakin niistä oli jopa tulkkeja, jotka auttoivat erikielisiä matkaajia ymmärtämään toisiaan. Ne olivat satojen vuosien ajan eri uskontoihin ja etnisyyksiin kuuluvien ihmisten kohtaamispaikkoja aikana, jolloin matkapuhelimet eivät vielä yhdistäneet ihmisiä. Libanonissa, Syyriassa ja Jordaniassa matkaava voi edelleen pysähtyä muistelemaan menneiden kohtaamispaikkojen aikaa enemmän tai vähemmän säilyneillä karavaaniserailien raunioilla. Seraita ei kuvata turhaan kulttuurisen dialogin paikoiksi. Joissakin niissä oli jopa kirjasto kirjoineen matkailijoiden luku- ja tiedonhalun tyydyttämiseksi.

Suomen Lähi-idän instituutin toimintaa viimeisen kahden vuoden aikana kuvaa myös matkalla olo ja eri etappien serailit. Instituutin kodista Damaskoksesta siirryimme väliaikaisesti uuteen serailiin Ammaniin, josta nyt puolestaan olemme muuttamassa Beirutiin. Beirutin serailissa viivymme niin pitkään, kunnes paluu takaisin Damaskokseen on mahdollista.

Elämä yleensäkin, eikä pelkästään Lähi-idän instituutissa, on matkalla oloa. Matkan varrella levähdyspaikat ovat tarpeen. Levähdyshetket voivat olla aikaan ja pyhiin sidottuja. Tässä mielessä joulun viettäminen seraina, levähdyspaikkana ja -hetkenä, on sekä mielekästä että tarpeellista. Istuminen alas, kirjan ottaminen käteen, sen selailu, lukeminen ja mietiskely ovat jokaiselle sopivaa lepoa elämän karavaanimatkalla.

Myös Walla-blogi siirtyy serailin lepoon pariksi viikoksi. Wallan pariin palataan vuoden vaihduttua. Lähi-itä on siitä kiitollinen alue, että siellä kirjoitusten aiheet eivät helposti pääse loppumaan.


Vuodenvaihteen toivotusten lisäksi kiitän kaikkia Walla-blogin lukijoita kiinnostuksesta, kannustuksesta ja kiitoksista Wallan ensimmäisenä vuotena!