19. kesäkuuta 2012

Syyria silmukassa


Syyrian solmu on kiristymässä silmukaksi. Ajo Ammanista Damaskokseen sujuu kyllä vielä suotuisasti mutta hallinnon tukaloituvaa tilannetta ei voi olla huomaamatta. Vartiointi on tiukentunut, sotilaita ja panssaroituja miehistön kuljetusajoneuvoja on valtatien reunustoilla aikaisempaa enemmän. Jotkut tankit on kaivettu asemiin piiput suoraan kyliin osoittaen. Valtaväylien katkaisua pelätään. Silmukka kiristyy myös Damaskoksen ympärillä. Muutaman viikon sisällä lisääntyneet tiesulut itse kaupungissa tekevät kaupungin sisäisestä liikenteestä etsivää; aina täytyy yrittää pari kolme turhaa kertaa ennen kuin löytyy joku väylä, jota pitkin voi edetä haluttuun paikkaan.

Silmukan kiristymistä voi seurata vanhan kaupungin kattoterasseilta kuuntelemalla missä suunnassa käydään eniten tulitaisteluja. Itsemurha- ja räjähdeiskut itse kaupungissa ovat lisääntyneet eikä niistä kaikista enää uutisoida. Erityisesti turvallisuusviranomaisten tappiot pyritään salaamaan. Ainoastaan SANA-uutistoimiston sivuilta voi jälkeenpäin katsoa miten paljon sotilaita ja poliiseja on minäkin päivänä haudattu. Ihmiset rajoittavat ulkona liikkumista vain välttämättömään, ilman syytä ei lähdetä ulos eikä varsinkaan pimeän aikaan. Pelko elää myös hallinnon huipulla; päätöksenteon ydinjoukossa olevat joutuvat etsimään syrjäisempiä paikkoja päivällisiä varten ja liikkumaan matalalla profiililla. He ovat opposition avainkohteita.

Aseistetut opposition joukot piirittävät Damaskosta ja jonkin verran heitä on kaupungin sisälläkin – huhujen mukaan jopa vanhassa kaupungissa. Kapinallisarmeijalla on sissisodan perinteiden mukaisesti se etu puolellaan, että päivisin se voi sulautua työtä tekeviin damaskoslaisiin ja käydä vaikkapa tekemässä työpäivän valtion virastossa ja sitten pimeän tullen ottaa toisen roolin ’vapaustaistelijana’. Aseellinen oppositio on ottanut Damaskoksen selvästi maalitaulukseen. Alepposta ei tarvitse välittää, se seuraa automaattisesti kun Damaskos kaatuu. Damaskoslaisten mielipiteissä on havaittavissa kiristyneen tilanteen tuomaa syvää kyllästyneisyyttä. Hallinnon tuki murenee vauhdilla. Se selittää omalta osaltaan aseellisen opposition vahvistumista pääkaupunkiseudulla.

Silmukka on kiristynyt Houlan ja al-Qubeiran verilöylyjen jälkeen. Edelleenkään ei ole varmuutta siitä, mikä tai mitkä osapuolet niihin olivat syyllisiä. Narratiivit näiden tapahtumien osalta poikkeavat toisistaan seuraten niitä kertomuslinjoja, jotka opposition ja hallinnon kertomina ovat eläneet kansannousun alusta lähtien Syyriassa. Houlan ja al-Qubeiran tapahtumat edellyttävät puolueetonta rikostutkimusta.

Kofi Annanin rauhansuunnitelma on ollut toteuttamiskelpoisen tie ulos Syyrian umpikujasta. Sen toteenpaneminen kilpistyi kuitenkin sekä hallinnon että oppositioiden haluttomuuteen tulitauosta. Hallinnolla olisi ollut mahdollisuus toimia tekijänä umpikujasta ulospääsemiseksi noudattamalla Annanin suunnitelmaa, mutta loppukin sen legitimiteetin rippeistä on hävinnyt lisääntyvään väkivallan käyttöön.  Syyriassa on kysymys valtataistelusta, jossa voittoon pyritään väkivaltaisesti siviiliuhreista välittämättä – tai tekemällä niitä lisää propagandistisin päämäärin. Legitimiteettivaje on myös oppositioiden aseita käyttävillä, jotka syyllistyvät hirmutekoihin siviilejä vastaan hallinnon joukkojen lailla. Siltä pohjalta on huono lähteä rakentamaan uutta hallintoa Syyriaan.

Syyria on kylpenyt vuodenaikaan nähden poikkeuksellisessa yli 40 asteen helleaallossa. Kesästä on tulossa kuuma ja se kuumenee entisestään heinäkuun 20. päivä alkavan Ramadanin johdosta. Ramadan merkitsi jo vuosi sitten käännekohtaa Syyrian silloisen kansannousun kulkuun; merkitseekö se nyt tänä kesänä lopullisia kuolinkelloja nykyiselle hallinnolle?

Valitettavasti väkivalta ei tule loppumaan Syyriassa hallinnon kaatumiseen. Kostettavaa on kertynyt jo liikaa. Libanonin 15 vuotta kestänyt sisällissota saattoi olla leikkiä siihen verrattuna, mikä Syyriassa on vielä edessä. Tämä siitä huolimatta, että hallinto vielä tehnee joitakin myönnytyksiä kansainvälisen yhteisön painostuksesta ostaakseen lisää elinaikaa ennen lopullista kaatumistaan.