10. tammikuuta 2014

Rapautuvat rajat


Irakin Al-Qaida on ottanut tammikuun alkupäivinä ainakin osittain hallintaansa Ramadin ja Fallujan kaupungit Bagdadin länsipuolella. Järjestö on käyttänyt nimeä islamilainen valtio Irakissa, mutta lisännyt siihen Syyriaa tarkoittavan ash-Sham -sanan viime keväänä. Silloin ISIS (Islamic State in Iraq and al-Sham), jolla lyhenteellä järjestö tunnetaan, ulotti toimintansa syvälle Syyriaan. Ash-Sham maantieteellisenä alueena viittaa joko Damaskoksen kaupunkiin tai koko Syyro-Palestiinan alueeseen. ISISin lisäksi Fallujassa taistelee myös muita heimotaustaisia sunnalaisia islamistiryhmiä. ISISin toiminta näissä kaupungeissa on suora haaste pääministeri Nouri al-Malikille ja hänen shiia-vetoiselle hallitukselle Bagdadissa.

ISIS on haastanut Syyriassa muut Assadin vastaiset aseelliset, mukaan lukien islamistiset oppositiotoimijat. Sen toiminta on ulottunut lähes kaikkialle Syyriaan, vaikka vahvimmillaan se on pohjoisessa Syyriassa halliten käytännössä Raqqan maakunnan pääkaupunkia Raqqaa ja ulottaen vaikutusvaltansa aina Aleppoon ja Idlibin maakuntaan asti. Samanaikaisesti ISISin vallattua Ramadin ja Fallujan Syyrian eri islamilais-salafistisista aseellisista ryhmittymistä muodostuva Syyrian islamilainen rintama on aloittanut sodan ISISiä vastaan Aleppossa, Idlibissä ja Raqqan maakunnassa. Sunnalaiset oppositiossa taistelevat islamistiset järjestöt sotivat nyt toisiaan vastaan pohjoisessa Syyriassa. ISISin osittain hallitsema alue on maantieteellisesti laaja. Se ulottuu Fallujasta ja Ramadista Irakin ja Syyrian vastaisen rajan yli Eufratin jokiuomaa myötäillen - aivan kuin rajaa ei olisikaan - Aleppoon ja Idlibiin saakka. ISISin alueellinen levittäytyminen perustuu enemmistönä olevien sunnaheimojen, joiden heimoalueet ylittävät valtiorajat, tukeen. Syyrian sisällissota on antanut sysäyksen nykyiset valtiorajat kyseenalaistavalle kehitykselle.

Kehitys ei suinkaan alkanut vasta vuoden 2011 kansannoususta. Yhdysvaltojen hyökkäys Irakiin vuonna 2003 on tärkeä merkkipaalu tässä kehityksessä. Sen seurauksena valtion instituutiot yhtä lailla kuin yhteiskuntaa ylläpitävät sosiaaliset verkostot hävitettiin tai ne hävisivät. Syntyi tyhjiö, jota nyt koettavalla tavalla radikaalit, salafistiset ja islamistiset toimijat täyttävät. Irakista tuli virallisesti Irakin federaatio, joka sinetöi myös Kurdistanin itsehallintoalueen syntymisen. Yhdysvaltain käymä terrorismin vastainen sota tuli al-Qaidalle kuin taivaan lahjana. Tuskin mikään on sitä enempää edesauttanut terroristijärjestöjen toimintamahdollisuuksien lisääntymistä Lähi-idän sydänmailla ja lähes käden ulottuvuuden päässä islamille tärkeistä Damaskoksen ja al-Qudsin (Jerusalemin) kaupungeista.

Osmani-imperiumin rajat Lähi-idässä olivat vilayetien - suhteellisen laajojen hallinnollisten alueiden - rajoja. Vilayetit puolestaan jakautuivat sanjakeihin,  pienempiin hallinnollisiin yksiköihin. Hallinnolliset rajat muuttuivat lähes jatkuvasti. Nykyisen Syyrian alueelle syntyivät Aleppon ja Damaskoksen hallinnolliset alueet, myöhemmin Aleppon, Syyrian ja Beirutin hallinnolliset alueet. Syyrian vilayetiin kuuluivat muiden ohessa Jerusalemin ja Gazan sanjakit. Libanonin vuoristo ja Jerusalem muodostettiin vielä imperiumin loppuvuosikymmeninä omiksi erityisiksi hallinnollisiksi alueiksi.

Sykes-Picot -sopimuksen myötä 1916 ranskalaiset ja britit vetivät hajonneet imperiumin rajat ja etupiirit uusiksi. Britit pitivät öljyn vuoksi Irakista kiinni Trans-Jordanian lisäksi ranskalaisten saadessa Syyrian (ja nykyisen Libanonin) sekä Irakin pohjoisosan etupiireikseen. San Remon konferenssissa 1920 päätettiin lopullisesti mandaattijaosta. Mandaattihallintojen murentuessa ja uusien kansallisvaltioiden itsenäistyessä mandaattirajoista tuli uusia valtiorajoja. Kehitys kulki alueiden Lähi-idästä kansallisvaltioiden Lähi-itään.

Brittien lupaukset arabien itsenäisyydestä palkintona tuesta osmani-imperiumia vastaan ja arabikapinan nostamisena jäivät täyttymättä ja täyttämättä. Hashemiittiprinssi Faisal (Mekan hallitsijan, sheriffin kolmas poika) saapui arabikapinan johtajana perustamaan arabivaltiota Damaskokseen vuonna 1918. Syyrian kansalliskongressi kruunasi hänet hänet kuninkaaksi vain vähän ennen kuin San Remon konferenssi päätti Syyrian olevan Ranskan mandaattia. Ranskalaisia vastaan käydyn Faysalunin taistelun seurauksena kuningas Faisal joutui pakenemaan ja britit istuttivat hänet muodollisesti itsenäisen Irakin kuninkaaksi oman mandaattinsa alaisuuteen. Faisalin tavoitteena oli ollut pan-arabialaisen, itsenäisen sunna- ja shiiamuslimeista koostuvan arabivaltion, tai arabivaltioiden muodostaman konfederaation luominen, jossa myös muilla vähemmistöillä kuten kristityillä ja juutalaisilla olisi ollut kansalaisoikeudet. Se oli se ymmärrys arabivaltiosta, joka hänelle oli syntynyt myös brittilupausten johdosta. Se olisi pitänyt sisällään nykyisen Irakin ja Syyrian alueet mukaan lukien Palestiina ja Jordania.

Lähi-idän tämänhetkisen myllerryksen myötä kansallisvaltioiden perinteinen merkitys heikkenee. Lähi-itään on syntymässä alueita, jotka eivät ole valtioiden suvereenissa hallinnassa. Niitä ovat ISISin täyttämä tyhjiö Irakissa ja Syyriassa, Siinain niemimaalla varsin vapaasti mellestävät al-Qaidaan liittosuhteessa olevat heimot ja kurdien itsehallintoalueet (Irakissa virallisesti, Syyriassa de facto). Puhumattakaan siitä, että itsenäiseen Libanoniin ei perusteta hallitusta ilman vihreää valoa sekä Teheranista että Riyadhista. Hallituksen muodostamisen vaikeutta ei tarvitse ihmetellä, kun lupa tarvitaan alueellisen valtataistelun vastakkaisilta keskuksilta. Tämä kehitys osoittaa vanhojen valtiorajojen merkityksen rapautuvan. Siirrytään uuteen alueellistumisen vaiheeseen tavalla, jossa kansallisvaltioiden valta pääkaupunkitasolta heikkenee. Alueellistumisessa heimojen sisäinen yhteys ja niihin samastuminen sekä lojaliteetti nousevat näkyviin tavalla, joka on jäänyt vuosikymmeniksi katveeseen autoritaarisissa kansallisvaltioissa. Tämä kehitys muokkaa yhteiskuntia uusiksi siitä huolimatta, että vanhat valtiorajat vielä kartalla pysyvätkin.
Viitteellisiä havaintoja Lähi-idästä tänään. Vihreä väri kuvaa huomattavaa al-Qaidan
toimintaa, sininen kurdialueita, keltainen ja punainen Iranin ja Saudi-Arabian
alueellista valtataistelua sekä niiden kytköksiä.

Karttoja ei siis ainakaan vielä tarvitse piirtää uusiksi. Valtiorajat eivät vielä ole häviämässä, tai valtiot hajoamassa eri valtioiksi sen enempää Syyriassa kuin Irakissa. Valtioiden hajoamisen sijasta niihin syntyy hieman osmani-imperiumin aikaa muistuttavia hallinnollisesti autonomisia alueita. Luodut rajalinjat ovat jakaneet yhteiskuntia väkisin, koska ne ovat rikkoneet luonnollisten heimo- ja uskontokuntalojaliteettien rajat. Lähi-itä on kuin tilkkutäkki, jossa eri uskontokuntiin ja etnisiin ryhmiin kuuluvat ihmiset asuvat sekaisin huolimatta siitä, että eri ryhmät nauttivat enemmistöasemasta eri alueilla. Tästä syystä rajoja vetämällä ei pystytä luomaan homogeenisia alueita. Lojaliteetit kulkevat ihmisten ja heidän heimoihin tai uskontokuntiin kuulumisen mukana, ei valtiorajojen määrittämänä. Ranskalaiset tekivät kriisinhallintayrityksen Syyriassa jakamalla mandaattialuettaan pienempiin yksiköihin ja yrittämällä luoda kullekin etniselle tai uskontokuntaiselle ryhmälle oman alueen. Yritys kaatui omaan mahdottomuuteensa. Lähi-idän etnisestä ja uskontokuntaisesta monimuotoisuudesta johtuen kansallisvaltioiden hajoaminen ei lisää rauhan edellytyksiä.

Rauhaa ei rakenneta rajoja piirtämällä, siirtämällä tai uusia luomalla. Lähi-idän kyllästäminen väkivallalla, eikä pelkästään syyrialaisten tai irakilaisten vaan myös kansainvälisten sotaa käyvien liittoutumien toimesta, on antanut elintilaa ISISin kaltaisille islamilaista kalifaattia synnyttäville äärijärjestöille. Niiden elintila syntyy väkivallasta ja veren vuodatuksesta. Rauha on ainoa ratkaisu viedä elintila ja -kyky ISISin kaltaisilta rajoja ylittävältä terroristijärjestöltä. Ne ajatukset, joita Faisal pohti arabialueen tulevaisuudesta ratsastaessaan arabikapinan kärjessä Damaskokseen, saattavat nousta ajankohtaisiksi nykyistä Lähi-itää muokkaavan myllerryksen myötä. Ainakin jossakin muodossa.